2018. 11. 15.

Orbán-Brownback találkozó: az üldözött keresztények védelme kiemelt feladat

Az üldözött keresztények védelmében tervezett közös fellépésről és a Nyugat-Európában terjedő antiszemitizmusról is egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Samuel Brownback, az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős utazó nagykövete az Országházban.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének tájékoztatása szerint a nagykövet hangsúlyozta: az amerikai kormány részéről a vallásszabadság témája kiemelt prioritást élvez, ezért a magyar kormány üldözött keresztények megsegítését célzó politikája iránt nagy érdeklődést mutatnak. Orbán Viktor és Samuel Brownback aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy – többek között a migrációs válság következményeként – Nyugat-Európában ismét terjedőben van az antiszemitizmus.

A nagykövet tájékoztatást adott arról, hogy az amerikai kormányzat a magánszektor bevonásával azon dolgozik, hogy megfelelő pénzügyi forrással lehetővé tegye, hogy az elüldözött közel-keleti keresztények visszatérhessenek otthonaikba. Elismerését fejezte ki, hogy Magyarország ugyanezen cél érdekében komoly, szinte erején felüli áldozatvállalásra is hajlandó. A magyar kormányfő ismertette vendégével Magyarország álláspontját, mely szerint a segítséget kell helybe elvinni, nem pedig a bajokat importálni.

Samuel Brownback örömmel állapította meg, hogy a magyar és az amerikai vezetés közötti együttműködés folyamatosan javul, ezzel kapcsolatban Orbán Viktor megismételte: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok.

MTI/S4C

Fotó: Szecsődi Balázs, Miniszterelnöki Sajtóiroda

, , ,
Back to Top ↑