Cadmus fordítás Cadmus

Teljes katonai erejét felvonultatta Irán a hadsereg napján

2019. 04. 19.

Teljes katonai erejét felvonultatta Irán csütörtökön a hadsereg napján, mintegy figyelmeztetésül az Egyesült Államoknak annak nyomán, hogy a Trump-kormányzat terrorista szervezetnek minősítette az iráni Forradalmi Gárdát.

„Nincs kétség afelől, hogy fegyveres erőink jelenleg erősebbek, mint valaha” – jelentette ki Hassan Rouhani elnök egy katonai díszszemlén tartott beszédében a fővárostól, Teherántól délre az Iráni Iszlám Köztársaság Hadseregének Napja alkalmából. Az államfő ismételten támogatását fejezte ki a hadsereg és különösen a Forradalmi Gárda iránt.

Az iráni Forradalmi Gárda egy elit hadtest, amelyet az 1979-es iszlám forradalom után hoztak létre az iráni síita teokratikus rendszer védelme érdekében.
Rouhani méltatta az iráni hadsereg és a Forradalmi Gárda „alapvető szerepét” az ország védelmében és a terrorizmus ellen Szíriában és Irakban vívott harcban, ahová a Forradalmi Gárda katonai tanácsadókat küldött, és ahol összehangolta a síita milíciákat.

Az iráni hadsereg napjának különleges jelentőséget kölcsönöz az a tény, hogy a múlt hétfőn Donald Trump amerikai elnök terrorista szervezetnek minősítette a Forradalmi Gárdát. Ezzel kapcsolatban az iráni elnök úgy vélekedett: „Mindenki láthatta, hogy a nép egységesen támogatta és támogatni fogja a Gárdát (…), a Gárda megsértése a fegyveres erők és a nagy iráni nép megsértése egyben”.

A közel-keleti konfliktusokra utalva az iráni elnök úgy fogalmazott: az Egyesült Államok úgy döntött, hogy „katonailag támogatja a terroristákat”, politikája pedig „csak szenvedést és pusztítást hozott e térségbe”. „Az amerikaiak, regionális zsoldosaik és a cionista rezsim (Izrael) nem is gondolta, hogy a térségbeli országok képesek lesznek felszámolni az összes terroristát az iráni fegyveres erők és Forradalmi Gárda segítségével” – mondta.

A katonai díszszemle mellett bemutatták az ország alapvető védelmi fejlesztéseit is. Ezek közül kiemelt helyet foglalt el az első teljes egészében iráni gyártású, Kovszar nevű vadászrepülőgép, amellyel fel is szálltak egy légi bemutató erejéig.

A Kovszaron kívül F-14 Tomcat, F-5 Tiger, F-4 Phantom és Mikoyan MiG-29 típusú vadászrepülőket, Bell, Chinook és Cobra típusú helikoptereket, pilóta nélküli repülőgépeket, harckocsikat, BMP páncélozott gyalogsági harcjárműveket, rakétákat is bemutattak, továbbá az Sz-300-as típusú légvédelmi rakétarendszert is közszemlére tették.

Egyes katonai felszereléseken a néhai ajatollah, Ruholláh Homeini, az iszlám köztársaság alapítója és a jelenlegi ajatollah, Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője képei, valamint „Halál az Egyesült Államokra és halál Izraelre”-feliratok voltak láthatóak.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑