Több tízezer rakkai civil rekedt az Iszlám Állam fogságában

Az ENSZ becslései szerint 30 és 50 ezer között van azoknak a civileknek a száma, akik az Iszlám Állam nevű iszlamista terrorszervezet fogáságban rekedtek az észak-szíriai Rakka városában, helyzetük pedig aggasztó: csak korlátozott mértékben jutnak hozzá élelmiszerhez, italhoz és gyógyszerhez.

“Rendkívül fontos, hogy a városban ragadt civilek számára biztonsági útvonalakat nyissanak”, amelyeken kijutva a polgári lakosok menedéket kaphatnak és védelemben részesülhetnek – közölte Andrej Mahecic, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője egy genfi sajtótájékoztatón. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a városban rekedt civilek számára vonatkozó adatok hozzávetőlegesek, mivel az ISIS jelenléte miatt nem lehet kapcsolatba lépni a Rakkában veszteglő polgári lakosokkal.

A világszervezet mindemellett beszámolt arról is, hogy sikerült humanitárius segélykonvojt eljuttatnia az északkelet-szíriai, rakkai tartománnyal szomszédos el-Haszaka tartományban található Qamishli városába.

Rakka tartományából és az azonos nevű székhelyéből április eleje óta közel 200 ezer ember menekült el. A Daesh szíriai “fővárosának” számító Rakka és környéke felszabadítását célzó ostromot június 6-án kezdte meg a „Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellenzéki szervezet”, amelyet az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légiereje és az amerikai különleges erők számos tagja is segíti előrenyomulásában.

Az AP amerikai hírügynökség keddi beszámolója szerint eközben az SDF harcosainak sikerült megfutamítaniuk a Rakkától nem messze található egyik városból az iszlamistákat, akik ott működtették az al-Kaida terrorszervezet megölt vezetőjéről, Oszama bin Ladenről elnevezett kiképzőtáborukat. Az SDF ezen kívül sikeresen elfoglalta a Rakkától 14 kilométerrel délkeletre található al-Úkajírsit is, benne az ISIS egyik egykoron fontos “katonai létesítményével”. A terrorszervezet szócsövének számító Aamák hírügynökség ez utóbbi harcok kapcsán beszámolt arról, hogy a terroristák még hétfőn ugyanitt egy autóba rejtett pokolgépet robbantottak fel, amely 11 kurd harcos halálát okozta.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑