Cadmus fordítás Cadmus

Több tucat embert szabadítottak ki a tálibok fogságából

2021. 05. 26.

Negyvenegy embert – köztük az afgán biztonsági erők 19 tagját – szabadítottak ki afgán kommandósok a kormányellenes radikális iszlamista lázadó tálibok egyik börtönéből az északnyugati Herát tartományban – közölte kedden egy afgán tisztségviselő.

Az érintetteket korábban Herát középső részén, Pastun Zarghun körzetben ejtették foglyul – mondta Dzsiláni Farhád, a tartományi kormányzó szóvivője. A kommandósok a művelet során megöltek hét fegyveres őrt – tette hozzá. A foglyokat kikérdezték, majd orvosi ellenőrzést követően visszatérhettek családtagjaikhoz – mondta.

Afgán kommandósok további nyolc embert szabadítottak ki vasárnap, szintén egy tálib börtönből az északi Baglán tartományban.

A kormányerők és a tálibok közötti harcok folyamatosan erősödnek azóta, hogy május 1-jén megkezdődött az országban 20 éve állomásozó külföldi csapatok végleges kivonása.

Az elmúlt hetekben a tálibok több tartomány fontos vidékét elfoglalták, köztük a közép-afganisztáni Majdan Vardak egyik körzetét, amely alig egyórányi autóútra fekszik a fővárostól, Kabultól. Tálib ellenőrzés alá került a kelet-afganisztáni Lagmán tartomány egy része is.

Jóllehet tavaly szeptemberben béketárgyalások indultak a tálibok és Kabul között, a megbeszélések megrekedtek.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑