Cadmus fordítás Cadmus

UNICEF:Nigerben kétmillió gyerek szorul humanitárius segélyre

2023. 08. 21.

Több mint kétmillió gyerek szorul humanitárius segélyre Nigerben, ahol a minapi államcsíny és a dzsihadista támadások miatt bizonytalanná vált a helyzet – áll az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF közleményében.

“Több mint kétmillió gyereket érint a válság és reménytelenül szükségük van humanitárius segélyre” – közölte a szervezet.

Az UNICEF 2023-ban már a legutóbbi zavargások előtt is 1,5 millióra becsülte az alultápláltságban szenvedő, öt év alatti gyermekek számát.

Az UNICEF szerint a számok tovább nőhetnek, “ha az élelmiszerárak továbbra is emelkednek, és gazdasági recesszió sújtja a családokat”.

A Nigerben a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által az államcsíny miatt elrendelt szankciók okozta áramkimaradások befolyással vannak a hűtési rendszerekre, és tönkre tehetik az egészségügyi intézményekben tárolt, gyermekeknek szánt védőoltásokat is – írta az UNICEF.

Az ENSZ-szervezet közölte, hogy folytatja a humanitárius segélyosztást a gyermekeknek országszerte. Hozzátette azonban, hogy egyes határátkelők lezárása miatt – például a benini határon – alapvető élelmiszerek rekednek az átkelőknél.

Az UNICEF sürgős felhívást intéz a válság szereplőihez, hogy biztosítsák a segélymunkások és a szállítmányok akadálytalan eljutását.
A július 26-i katonai hatalomátvétel óta destabilizálódott a helyzet Nigerben, amely a világ egyik legszegényebb országa és más országoktól függ gazdaságilag és az energiaellátás terén.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑