Cadmus fordítás Cadmus

Washington elkötelezi magát Izrael katonai fölényének fenntartása mellett a térségben

2020. 10. 23.

 Washington elkötelezi magát Izrael katonai fölényének fenntartása mellett a térségben – jelentette ki Mark Esper amerikai védelmi miniszter csütörtökön, miután Benny Ganz izraeli védelmi miniszterrel közös nyilatkozatot írt alá Washingtonban a védelmi együttműködésről.

A két védelmi miniszter a rövid sajtótájékoztatón nem kívánta az együttműködési megállapodás részleteit feltárni. Ganz a Twitteren később jelezte: a közös nyilatkozatban “megerősítették az Egyesült Államok stratégiai elkötelezettségét a héber állam mennyiségi katonai fölénye mellett az elkövetkezendő években”.

Mark Esper újságíróknak azt hangsúlyozta: “fontos volt ismételten megerősíteni az országaink közötti különleges kapcsolatot”. Majd hozzátette: az Egyesült Államok eltökélt Izrael katonai fölényének fenntartásában, s az Izrael biztonsága melletti amerikai elkötelezettség “régi és megingathatatlan”.

Elemzők szerint a közös nyilatkozat jelentőségét az adja, hogy az amerikai kormányzat vadászbombázók eladására készül az Egyesült Arab Emírségeknek. Izrael mindig ellenezte F-35-ös vadászgépek eladását közel-keleti országoknak, köztük még Jordániának és Egyiptomnak is, jóllehet, ez a két ország békemegállapodást írt alá a zsidó állammal.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑