Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2015. 11. 12.

Brüsszel: Az izraeli telepek termékeit külön jelzéssel kell ellátni

2015. 11. 12.

Feszültséget keltett Izrael és az Európai Unió között, hogy Brüsszel nem tekinti izraeli árucikkeknek azokat a termékeket, amiket megszállt területeken készítenek.

A Ciszjordániában és a Golán-fennsíkon előállított termékekre megkülönböztető címkét kellene ragasztani a brüsszeli elvárás szerint.

Az Izrael által 1967-ben megszállt területeket az Európai Unió sosem ismerte el izraeli területnek, így nem új jogszabályról van szó, csupán az eredetmegjelölés pontosításáról.

– Technikai és nem politikai kérdésről van szó. A nemzetközileg is elismert izraeli területekről kedvező feltételekkel érkezhetnek a termékek az Európai Unióba. Ebben nincs változás, így az EU nem szólít fel senkit az Izrael elleni bojkottra vagy szankciókra – mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke.

Kettős mérceként és képmutatásként jellemzi a brüsszeli elvárást az izraeli miniszterelnök. Benjamin Netanjahu utalt arra is, hogy az Európai Unió nem tesz hasonló lépéseket a világ más területi konfliktusai esetében.

Az EU közleményben tudatta, hogy senkit nem szólít fel bojkottra, de biztosítani akarja a fogyasztók részére a választás jogát arról, hogy vásárolni kíván-e a megszállt területeken készült árucikkekből.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑