Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2019. 02. 01.

Egymillió iraki keresztény vándorolt ki az országból

2019. 02. 01.

Az iraki káld pátriárka hatodik éve tölti be hivatalát, s ebből az alkalomból üzenetet tett közzé, amelyben mérleget von a káld egyház nehézségeiről, kezdeményezéseiről és reményeiről.

Nehézségek, kihívások a keresztények számára

Az elmúlt években az iraki nép kivándorlása következtében egymillió őslakos keresztény hagyta el az országot. Louis Raphael Sako bíboros szerint az egyik fő lelkipásztori kihívást a Moszulból és a Ninivei-síkságról elmenekült lakosság gondozását jelentette.

Ezeket a területeket foglalták el az Iszlám Állam dzsihadistái. A menekültek tízezreinek több, mint három éven át nehéz körülmények között tudták a lelkipásztori és anyagi szükségleteit biztosítani. A pátriárka üzenetében kiemeli a szekták gyűlöletkampányát, akik az erőszakra és a keresztények házainak elfoglalására uszítottak.

Egyes keresztény politikusokkal is meggyűlt a bajuk, mivel személyes érdekeiket helyezték előtérbe és nem törődtek a keresztény lakosság akaratával.

A remény jelei mutatkoznak a káld egyházban

A pozitívumok között sorolja föl Sako bíboros a pátriárkátus anyagi rendeződését, a liturgia megújítását, a káld liga megalakítását, valamint egy vallásközi párbeszéd bizottság felállítását a szunniták, síiták, jazidok és mandeusok között. A Ferenc pápa által bíborossá kreált pátriárka szerint azok illetik kritikával a bagdadi pátriárkátust, akik nem képesek elviselni a káld egyház újjáéledését és azt a ragyogó szerepet, amit helyi és globális téren betölt, az elmúlt hat esztendő minden kihívása dacára.

Vaticanews

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑