Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2020. 07. 07.

ENSZ-szakértő: illegális volt a Kászem Szulejmánit megölő amerikai dróncsapás

2020. 07. 07.

Az ENSZ elítélte azt a januárban végrehajtott amerikai dróntámadást, amely megölte Kászem Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda tábornokát és kilenc másik embert Bagdadban.

“Szulejmáni vezérőrnagy az iráni katonai stratégiáért, illetve a szíriai és az iraki műveletekért felelt. Ugyanakkor egy valódi, közvetlen fenyegetés hiányában az Egyesült Államok cselekedete törvénybe ütköző” – írta Agnes Callamard, a bírósági eljárás nélküli kivégzésekre szakosodott ENSZ-jelentéstevő hétfőn közzétett jelentésében.

Hangsúlyozta, hogy Washington cselekedete nemzetközi jogba ütközik.

A január 3-i amerikai dróntámadás az első ismert eset, amelyben egy állam önvédelemre hivatkozva egy harmadik ország területén hajtott végre támadást – tette hozzá Callamard.

Az Egyesült Államok egy célzott dróntámadással ölte meg Szulejmánit, aki a Közel-Keleten, így Irakban is Iránhoz hű milíciák hálózatát építette ki. Számos nyugati országban az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének vezetőjét merényletek kitervelőjeként tartották számon.

Irán a nemzeti hősként tisztelt tábornok halálának megtorlásaként rakétacsapást hajtott végre egy iraki légitámaszpont ellen, ahol amerikai katonák állomásoznak. Teherán emellett június végén elfogatóparancsot adott ki

Donald Trump ellen, és az Interpol nemzetközi rendőri szervezet segítségét kérte az amerikai elnök és 35 washingtoni tisztségviselő kézre kerítéséhez, akiket a januári bagdadi dróntámadás végrehajtásával vádol.

Callamard csütörtökön fogja jelentését ismertetni az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, hogy a lehetséges következményekről, illetve intézkedésekről határozzanak.

Az Emberi Jogi Tanács az ENSZ egyik kormányközi testülete. A közgyűlés – az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának utódjaként – 2006. március 15-én döntött a létrehozásáról.

A tanácsban helyet foglaló 47 állam képviselőjének feladata az emberi jogok védelme, a megsértésük elleni fellépés és ajánlások megfogalmazása. Washington 2018 óta már nem tagja a genfi székhelyű testületnek.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑