Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 11. 16.

Ferenc pápa kapott egy Lamborghinit – az iraki keresztényeknek segít az árából

2017. 11. 16.

Személyre szabott Lamborghini Huracan sportautót kapott Ferenc pápa magától a híres olasz sportkocsi-gyártól. A szuperautót elárverezik hamarosan, s a befolyó összeget karitatív célokra fordítja a Szentatya – többek között az iraki keresztényeknek nyújt segítséget.

Az egyedi, direkt a Vatikán színeiben készült járművet szerdán adományozta a Lamborghini a katolikus egyház fejének – aki aláírásával is ellátta azt.

A Vatikán által kiadott nyilatkozat értelmében a sportkocsit a Sotheby-on keresztül bocsátják aukcióra, s az árát a pápa maga fogja megkapni, aki egyébként már be is jelentette, hogy a valószínűleg tetemes összeget mire fogja fordítani – négy karitatív szervezet között lesz elosztva, melyek a következők: az ACN, mely a Ninive tartomány keresztényeinek segít az újjáépítésben, a XXIII János Pápa Közösségi Társaság, valamint két további olasz keresztény civil szervezet, amely leginkább Afrikában tevékenykedik.

A Szentszék tovább megjegyzi azt is, hogy az ACN projektjének a célja „biztosítani a keresztények visszatérését az iraki Ninivei-síkságra, az otthonaik, nyilvános intézményeik és imahelyeik újjáépítése által.”

Irakban a keresztények rendkívül sokat szenvedtek az elmúlt években: az Iszlám Állam által ellenük, illetve a többi vallási kisebbség (pl. Jazidik) ellen elkövetett bűneit az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is népirtásnak ismerte el.

A Szentatya a szuperautót saját kézjegyével is ellátta | Foró: L’Osservatore Romano

A ninivei tartomány felszabadulása után az ACN felmérte a területet, s igen lesújtó adatokat kényszerült közölni. A lakóházak jelentős hányada, összesen 13 088 ingatlan megrongálódott, vagy elpusztult az Iszlám Állam rémuralma alatt. Körülbelül 19 500 keresztény család menekült el a területről – ez összesen nagyjából 95 000 embert jelent, akik közül eddig csupán 23 900-an tértek vissza őseik földjére.

A területen nincsenek munkalehetőségek, a visszatelepülő menekültek egyetlen reménye az egyház, mely ételt, lakhatást, ruhákat, gyógyszereket és egyéb létfenntartáshoz szükséges eszközöket biztosít nekik.

Az újjáépítéseket a Ninivei Újjáépítési Bizottság felügyeli, melynek többek között tagjai az ACN és a régió keresztény felekezetei is: a Káld Katolikus Egyház, valamint a Szír Katolikus Egyház és a Szír Ortodox Egyház. A teljes rekonstrukció becsült összege – melyben több, mint 30 elpusztult templom újjáépítése is bennefoglaltatik – 250 millió dollár (nagyjából 66,5 milliárd forint).

A Szentatya ,még októberben találkozott az iraki keresztény vezetőkkel – ekkor leszögezte, hogy Irak keresztényei egy „fájdalmas és erőszakos elnyomást” éltek meg, s az egyháznak kötelessége továbbra is mindenben segíteni őket.

A pápai Lamborghini Huracan kikiáltási ára egyébként 270 000 dollár (71 820 000 Ft). A pápa legutóbb egy Fiat 500-at árverezett el, amit a 2015-ös amerikai látogatása alatt használt: a nagyjából 20 000 dollár (5 320 000 Ft) értékű autót végül 300 000 dollárért (79 800 000 Ft) vette meg egy üzletember.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑