Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2020. 11. 25.

Francia cégek képzik ki a jemeni konfliktusban harcoló szaúdi katonákat

2020. 11. 25.

A jemeni Al-Masirah hírügynökség, valamint az EU Observer, a Lighthouse Reports és az Arte hírügynökségek számoltak be arról, hogy francia cégek képzik ki a szaúdi hadsereg bizonyos egységeit olyan képességek elsajátítására, melyet az öt éve tartó Jemen elleni katonai agresszió során alkalmaznak.

A francia állami tulajdonban lévő DCI Groupe például a szaúdi nemzeti gárda tüzérségi egységeit képzi ki egy katonai akadémián, mely a Provence-Alpes-Cote d’Azur régióban lévő Draguignan városában található.

A szintén francia Thales Group pedig szintén szaúdi tüzérségi egységeket képez ki. Ugyanis a szaúdi katonákat oktatja a francia CAESAR típusú önjáró lövegek használatára. A szaúdi tüzérség pedig az utóbbi öt évben több tízezer jemeni civil halálát okozta.

A jemeni Al-Masirah hírügynökség arról is beszámolt, hogy a francia kormány szerződést írt alá Szaúd Arábiával, melynek értelmében 2023-ig 100 db CAESAR önjáró löveget szállítanak a szaúdi hadseregnek. A 155 ma-es lövegeket a francia állami tulajdonban lévő Nexter Systems gyártja. 48 darab ilyen önjáró löveget már 2018-ban a szaúdi-jemeni határra szállítottak.

A hírügynökségek által készített riport szintén tartalmaz olyan jelentéseket, melyek a francia katonai hírszerzéstől (DRM) származnak, és melyekben arra figyelmeztetnek, hogy a szaúdiak a jemeni civilek ellen vetik be a CAESAR önjáró lövegeket. A katonai jelentés szerint 2018 szeptemberéig több mint 436 ezer jemeni civil volt érintett a szaúdi tüzérségi támadásokban.

2015 márciusa óta a szaúdi katonai agresszió több tízezer jemeni civil halálát okozta és komoly károkat okozott az ország infrastruktúrájában. Egy, a szaúdi-jemeni határ közelében lévő város piaca elleni szaúdi tüzérségi támadás például egyszerre 89 civil életet követelt.

Az ENSZ jelentései is hasonló támadásokról számolnak be és éppen ezért a világszervezet élesen bírálja a Szaúd Arábia számára érkező fegyver szállítmányokat. A szaúdi hadsereget felfegyverző országok ugyanis közvetlenül is felelősek a jemeni civilek ellen elkövetett gyilkosságokért.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑