Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2018. 12. 22.

Hazatelepítéstől félnek az eritreai menekülttáborokban

2018. 12. 22.

A háborúskodás talán véget ért Etiópia és Eritrea között, a kisebbik szomszéd diktatúrája azonban továbbra is erős kézzel üldözi a keresztényeket. Kérdés, hogy a béke beálltával a menekülteket hazakényszerítik-e az élhetetlen körülmények közé.

Eritreai menekültek tízezrei élnek most nehéz körülmények között, félelemben Észak-Etiópiában.

Az emberek jó részét a négy nagy tábor valamelyikében helyezték el Man Ainiben, Adiharushban, Hitsatsban vagy Shimelbában. Ezek a táborok összesen több mint 50 000 eritreainak adnak szállást, akik az országukkal délen határos Etiópiába menekültek

a vallási üldöztetés, az élethosszra való besorozás, a koholt vádak alapján való bebörtönzés és egyéb, a helyzetüket élhetetlenné tévő embertelenség elől.

20 évnyi határ környéki háborúskodás után Etiópia és Eritrea viszonya végre normalizálódott, így a déli országban élő menekültek a hazatelepítéstől tartanak. A még afrikai szemmel is szörnyű körülmények közt tengődő emberek úgy gondolják, Eritreában újra ki lennének téve az üldöztetéseknek, tehát míg a szülőországukban nem rendeződnek a viszonyok, nem kívánnak hazatérni.

A félelmük sajnos megalapozott. Némelyek azt remélték, hogy a két ország kapcsolatainak rendeződése magával hoz Eritreában bizonyos változásokat az emberi jogok terén is, de egyelőre semmi enyhülés nem látszik.

Bár a háború hivatalosan véget ért, még mindig érkeznek jelentések olyan keresztényekről, akiket tömegesen elfognak és börtönbe vetnek, pusztán azért, mert otthonaikban imádkoztak.

Bővebben itt olvashat.

S4C.news – Varga Gergő Zoltán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑