Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2018. 12. 10.

Hezbollah vezető:Nincs olyan pontja Izraelnek, ahova a rakétáink ne érnének el

2018. 12. 10.

 

A libanoni Hezbollah ellenállási szervet helyettes vezetője figyelmeztetett, hogy Izrael egésze, még Tel Aviv is sebezhető a szervezet több mint 100 000 rakétájával szemben.

Az arab nyelvű Al-Wefak iráni hírportálon megjelent interjúban a Hezbollah helyettes főtitkára, Naim Qassem azt mondta:

“Az egész izraeli front védtelen, még Tel Aviv is. Nincs olyan pont, ahova a Hezbollah rakétái ne érnének el.”

Qassem szerint a Hezbollah-nak az elmúlt 12 évben sikerült megakadályoznia Izraelt Libanon megtámadásában.

“A cionista ellenség 2006 óta [második libanoni háború] nem képes katonai akciókat végrehajtani Libanon ellen. A libanoni Iszlám ellenállás képességei elrettentették. A cionisták nem bírnak el egy olyan magas szintű fenyegetéssel, amit egy összecsapás eredményezne a Hezbollah-val, ezért nincs okuk arra, hogy új háborút kezdjenek Libanonban… Még elemzéseikben és fenyegetéseikben is azt mondják, ‘Ha a Hezbollah megtámad minket,’ reagálni fognak. [Vagyis azt mondják] nem ők fognak először támadni. A Hezbollah által Libanonban létrehozott művelet-végrehajtási szabályok nagyon megnehezítették Izrael számára, hogy egyáltalán fontolóra vegye a lehetőségét egy Libanon ellen indított háborúnak.”

Qassem azonban nem nyilatkozott a kedden indított izraeli Északi Pajzs-hadműveletről, melynek célja a Hezbollah határokon átnyúló támadó alagútjainak feltárása és megsemmisítése.

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, talált még egy Hezbollah-támadóalagutat. A sorban ez a második teljesen feltárt járat, és a harmadik, melyet a földalatti alagutak megtalálására és megsemmisítésére indított művelet kezdete óta azonosítottak.

A kedden talált első alagút egy kfar kilai ház alól indult – méterekre a UNIFIL egyik posztjától – és mintegy 40 méter hosszan nyúlt át Izraelbe. A 2 méter magasságú és szélességű járatot kb. 25 méter mélyen ásták, hossza kb. 200 méter, jelentősen nagyobb, mint a gázai Hamász szervezet alagútjainak többsége.

A második alagutat, mely a libanoni Ramieh faluból indul és az izraeli Zar’it falu közelében végződik, csütörtökön azonosította az izraeli hadsereg. A sziklás talaj és az időjárás miatt azonban nem tudtak behatolni a járatba, ezért felszólították az UNIFIL-t és a libanoni hadsereget, hogy semmisítsék meg az alagutat a libanoni oldalon.

Egy vezető izraeli tisztviselő csütörtökön azt mondta, hogy az Izraelben felfedezett alagutak elég nagyok ahhoz, hogy “egész zászlóaljak” használhassák.

Újkelet.live nyomán

 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑