Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 02. 27.

Hogyan keres Horvátország milliárdokat a szíriai háborún?

2017. 02. 27.

Horvátország minden korábbi rekordot megdöntött szaúd-arábiai fegyverexportjával, a nyugat-balkáni állam 2016 első kilenc hónapjában 83 millió euró értében adott el katonai felszereléseket a közel-keleti királyságnak, s Zágrábot az sem zavarja, hogy úgy tűnik, a fegyverek jó része az embargó alatt lévő Szíriában köt ki.

Horvátország kisöpri a még részben a jugoszláv időkből származó fegyver- és lőszerkészletét, s az export jó része Szíriába jut, s ezzel Zágráb megsérti a nemzetközi jogot, és az EU előírásait is – állítja a Balkan Insight nevű hírportálon megjelent cikkében több ismert oknyomozó újságíró.

„A válságövezetből származó videók és fényképek meggyőzően bizonyítják, hogy Szíriában rengeteg a Horvátországból származó fegyver. Horvátország már 2012-ben elkezdett katonai felszereléseket szállítani a felkelőknek. A fegyvert és lőszert Szaúd-Arábia fizette ki, a felszerelések az amerikai CIA juttatta el Jordánián keresztül a szíriai felkelőknek” – írta a Balkan Insight.

A cikk szerint a milliárdos fegyverexportban más közép- és kelet-európai államok is részt vesznek, s az érintettek mindent megtesznek, hogy a szállításokkal kapcsolatos fontos információk – például a fegyverek végső rendeltetési helye – nem jussanak el a közvéleményhez.

Az információkat kerülő utakon megszerző újságírók kiderítették, hogy Zágráb 2016 februárja és szeptembere között 2600 tonna lőszert juttatott el Szaúd-Arábiának. A Balkan Insight adatai szerint 2012 óta Horvátország hatezer tonna lőszert szállított csak Szaúd-Arábiának, a lap becslése szerint ekkora súlya 750 millió Kalasnyikov-géppisztoly lőszernek van. A lőszerek mellett kézifegyverek is eljutnak Szíriába, a felkelők által posztolt képek egy részén olyan felszerelések láthatóak, amelyeket Horvátországban gyártottak.

Mivel Horvátország nem állít elő jelentős mennységben lőszert, az eladott felszerelés valószínűleg abból a készletből maradt meg, amelyet Zágráb az 1990-es évek első felében, a szerb megszállás alatt lévő horvátországi területek felszabadítása előtt halmozott fel. Ezen lőszerek jó része már akkor is törvényellenese került az országba: a délszláv háborúk idején Horvátország ellen is fegyverszállítási embargó volt érvényben, ám a horvát hadsereg néhány év alatt ennek ellenére annyira megerősödött, hogy könnyűszerrel visszaszerezte a szerbek által elfoglalt területeket.

Nem Horvátország az egyetlen, amely nagy tételben szállít fegyvereket Szaúd-Arábiának, többek között Németország és Nagy-Britannia is fontos szállító. Hollandia a közelmúltban függesztette fel szaúdi exportját, mivel valószínűnek tűnt, hogy ezen fegyverek jó része is Szíriában kötött ki.

HVG

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑