Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 10. 29.

Irak: CSI segély a hazatérő családoknak (Képgaléria)

2017. 10. 29.

A CSI 2017 júniusában Ninive tartományba (Észak-Irak) látogatott, amelyet az Iszlám Állam (IS) terrorszervezete 2014-ben elfoglalt. A nemrég fölszabadított körzetbe már visszatértek az első családok. Hatalmas kihívások várnak rájuk, ezért szükségük van a segítségünkre.

Baqofa kis keresztény falu Moszultól északra. Éppen alkonyodik. A kihalt utcákon csak pár gyerek játszik. Mindössze néhány angol szót ismernek, de el akarják bűvölni a külföldi látogatókat. A szemük reménytől és örömtől csillog: három borzalmas év után végre hazatérhettek. A szüleik is boldogok, és megkönnyebbültek. Pillantásukban azonban még ott vibrál az aggodalom, hogy meddig tart az átmeneti béke?

Dzsihádisták Baqofában

Az ősi településnek 2014 előtt körülbelül 600 lakosa volt. Amikor az Iszlám Állam (IS) harcosai 2014 augusztusában szinte egész Ninive kormányzóságot elfoglalták, csak néhány idős ember maradt vissza, akik elbújtak a házaikban. Két hét után az Iszlám Állam visszavonult, és a falu ismét a pesmerga (kurd hadsereg) uralma alá került. Mivel azonban a dzsihádisták frontvonala mindössze 3 km távolságban húzódott, az elűzött lakosság nem mert visszatérni.

2016 május 3-án megint fordult a kocka: az iszlámisták Baqofával együtt visszahódították a közelben álló Telskuf várost is. A kurd pesmerga – az USA vezette nemzetközi koalíció légitámogatásával – néhány óra leforgása alatt visszaszorította az Iszlám Államot. De a súlyos harcok megrongálták a vízvezetéket is, így az emberek nem jutottak ivóvízhez.

Az első családok visszatérnek

Ahogy a hadsereg visszafoglalta az Iszlám Államtól a területeket, máris megjelent a nyomukban néhány család. Jelenleg már 30 család él Baqofában. A falu azonban most is kihaltnak tűnik. A korábban 11 ezer lakosú kereskedelmi központ Telskufba 630 család tért vissza. Lassan elkezd lüktetni az élet itt is. A boltok egy része már kinyitott, bár a forgalmuk elég gyér: a környékbeli arab és jezidi törzsvásárlókat a pesmerga checkpointokon föltartóztatják.

Az egyház átveszi a hatóságok szerepét

Salar Boudagh egy telskufi és egy baqofai templom plébánosa. A környékbeli Alqoshban született, amelynek kolostora Kurdisztánban jól ismert. Az atya hét évig tanult Olaszországban, majd 2015-ben hazatért Irakba.

Salar Boudagh olyan átéléssel és felelősségtudattal mesélt az előttük álló hatalmas feladatokról, és a jövőről, mintha nem is egy falusi plébános, hanem államelnök lenne. Salar atya valóban több hatóság feladatát látja el. A környéken jelenleg nem működik az állami közigazgatás.

„Az, hogy az egyház átveszi a hatóságok szerepét, nem a jövő modellje” – mondja a fáradt plébános. A sok egyéb világi hivatalos ügy, amit lelkészi hivatása mellett el kell látnia, súlyos teherként nehezedik rá. Nem sok reménye van rá, hogy ez a helyzet hamarosan megváltozik: „Sem Bagdadban, sem Erbílben nem törődnek velünk – magyarázza. – Nincs más megoldás, a saját kezünkbe kell vennünk a sorsunkat.” Még nem világos, hogy ez a körzet az iraki kormány vagy a kurdok (Erbíl) ellenőrzése alá kerül, de az utóbbi napok fejleményei inkább azt mutatják, hogy a kormány nem engedi ki a keze alól a területet.

A CSI látogatása a remény jele. Salar Boudagh eltökélt abban, hogy minden erejével a közösségét szolgálja, szervezi az újjáépítést, és képzést biztosít a munkanélküli fiataloknak.

De, hogy ők itt maradnak-e, az már egy másik történet.

CSI program a visszatérőknek

A CSI látogatása Ninive tartományban a visszatérő családokat támogató széleskörű segélyakció előkészítő szakasza. Baqofában és Telskufban 200 vízszűrő berendezést kaptak a már hazatért családok, amellyel tiszta ivóvizet tudnak előállítani. Nyugat-Moszulban 300, az Iszlám Állam (IS) elnyomása alól fölszabadult család kapott élelmiszercsomagokat.

Két távolabbi kākāʾi faluban 400 egészségügyi egységcsomagot osztottak ki a CSI munkatársai. A kākāʾi az észak-iraki Szulejmánijja kormányzóságban, Ninive és Halabja tartományokban, valamint Kirkuk délkeleti falvaiban szétszórtan élő vallási kisebbség.

A CSI iraki partnere, a Hamurabbi emberi jogi szervezet folytatja a munkát. A CSI folyamatosan figyeli az eseményeket, és ott segít, ahol a legnagyobb a szükség.

A visszatérő családok majdnem 3 évet töltöttek el menekültként az otthonuktól távol. Most üres kézzel teljesen új életet kell kezdeniük: mindenüket elvesztették, a házaikat pedig lerombolták. A CSI mellettük áll.

Orientalista.hu – Viz Péter/CSIM

Megosztom:

, , , , , , , ,




Back to Top ↑