Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2021. 06. 06.

Irak egyik ENSZ menekülttáborát támadta a török hadsereg

2021. 06. 06.

Legalább három civil életét vesztette és kettő megsebesült egy észak-iraki kurd menekülttáborra mért török csapásban szombaton – közölte egy kurd párttisztségviselő.

A támadást egy drónnal hajtották végre a több ezer, Törökországból menekült kurdnak otthont adó mahmúri táborban. A tisztségviselő elmondta: a drón egy óvodát vett célba, de az áldozatok egyike sem gyerek volt. Egy névtelenül nyilatkozó iraki biztonsági tisztségviselő is megerősítette a légicsapás hírét.

Recep Tayyip Erdogan török elnök napokkal korábban figyelmeztette Irakot, hogy Bagdad további tétlensége esetén Ankara fogja felszámolni a mahmúri menekülttábort, amely a török vádak szerint kurd szélsőségeseknek nyújt menedéket. Az elnök a kurd szélsőségesek bázisának számító Kandil-hegységhez hasonlította a létesítményt. A tábor 180 kilométerre található a török határtól, és több mint két évtizede nyújt menedéket több ezer, Törökországból menekült embernek.

Törökország legutóbb egy éve hajtott végre légicsapást az ENSZ által az 1990-es évek végén létrehozott tábor ellen, bár akkor nem érkezett hír áldozatokról.

A török erők az elmúlt évben fokozták a terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki bázisai elleni támadásaikat. Ankara április végén újabb katonai offenzívát indított a kurd szélsőségesek ellen Irakban.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑