Irak

2018. 11. 06.

Irak visszakövetel egy 3000 éves asszír műtárgyat, melyet New Yorkban bocsátottak árverésreEgy 3000 éves asszír szobor több mint 30 millió dollárért került értékesítésre egy New York-i árverésen, de az ajánlattételi háborút beárnyékolta az a tény, hogy Irak visszaköveteli az elrabolt műkincset, melyet az országból vittek ki illegálisan.

A tökéletesen részletgazdag lelet, amely egy asszír istenséget ábrázol, kedden került kalapács alá a Christie’s árverésén New Yorkban, melyről a kritikusai azt állítják, hogy a darabnak egy iraki múzeum tulajdonában kellene lennie.

A 2,1 méter magas frízről úgy vélik, hogy egy Nimrudban (jelenleg Kalhu) található ókori asszír palotából lopták el a mai Irak területéről a 19. század közepén. A szobrot becsomagolták és nyugat felé szállította egy vállalkozó fiatal brit, akinek állítólag az oszmánok adtak engedélyt az ősi kincs elvitelére.

A dombormű végül az Egyesült Államokban kötött ki, ahol nagyrészt feledésbe merült egy virginiai papneveldében. Egy múlt évben elvégzett rutin audit során kiderült a szobor valódi értéke, melynek következtében hatalmas biztosítást kellett érte fizetni.

A Christie’s egyik szóvivője azt mondta, hogy az aukciós házat megnyugtatták, hogy nincs semmilyen külföldi nemzetnek jogalapja az ősi műtárgy tulajdonjogának érvényesítésére – azonban Bagdad más véleményen van. Irak kulturális minisztériuma azt követeli, hogy a szobor kerüljön vissza Irakba, míg az értékesítés során az aukciós házon kívül demonstrációt tartottak az eladás ideje alatt.

.

A közösségi média felhasználói között is haragot szült az árverés híre, és sokan azzal érveltek, hogy a szobor egy ellopott műtárgy, és vissza kell adni eredeti tulajdonosának. Mások pedig vitatták azt a gondolatot, hogy az emberi történelem egy ilyen értékes darabját magánvásárlóknak adják el.

Az Atlanti-óceán túloldalán hasonló vita folyik a műtárgy lopással kapcsolatban az Egyesült Királyságban. Júniusban a Munkáspárti vezető Jeremy Corbyn megígérte, hogy visszaadja az Elgin-márványokat Görögországnak, ha ő lesz az Egyesült Királyság miniszterelnöke.

.

Az 1816 óta a British Museumban látható márványszobrok Lord Elginről kapták a nevüket, aki brit nagykövet volt az Ottomán Birodalomban az 1800-as években. Abban az időben azt állította, hogy az ottomán hatóságoktól kapott engedélyt arra, hogy megvásárolja és Londonba vigye a szobrokat.

London művészeti múzeumai nagy hasznot húztak a gyarmati fosztogatásból, ami igen kellemetlen tény és amely tüntetéseket, sőt kísérteties művészeti túrákat inspirált.

Ujvilagtudat.blogspot.com

, , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com