Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 02. 24.

Iraki keresztény püspök járt Budapesten

2018. 02. 24.

A napokban, a magyar miniszterelnök meghívására járt Budapesten Mar Abrisz Juhana, az Asszír Keleti Egyház erbíli püspöke (Irak), akit Azbej Tristan, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkára fogadott, de csütörtökön tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

Az erbíli püspök látogatásának oka az volt, hogy a magyar kormány támogatni kívánja az egyházi vezető és közösségének azon törekvését, hogy az őshonos, de az Iszlám Állam terrorja miatt elmenekült keresztények visszatérhessenek hazájukba, illetve a még helyben maradtakat otthon tartsa.

Az Asszír keleti egyház magát a legrégebbi keresztény egyháznak tarja, önálló identitásuk 431-től kezdődik. Sajnos történetüket számos népirtás tarkítja, legutóbb az Iszlám Állam szedte áldozatait az asszír keresztények körében, közösségük eltűnőben van.

Juhana püspök látogatása alatt ellátogatott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre, ahol előadást tartott és a Parlamentbe is, ahol együtt ebédelt Orbán Viktor miniszterelnökkel, de jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere valamint Azbej Tristan helyettes államtitkár is.

Ahogy a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök azt többször kifejtette, a migrációs válság elsődleges megoldási módjának a problémák helyben kezelését tartja, amelyben megegyezik Juhana püspökkel a magyar kormány álláspontja.

A püspök ugyanis maga is azon fáradozik, hogy lehetővé tegye, hogy az elmenekült asszír keresztények vissza tudjanak térni hazájukba, illetve a még ott levőket helyben tartsa. A magyar kormány ebben kívánja Juhana püspököt és egyházi közösségét támogatni. Ez volt a püspök látogatásának elsődleges célja.

Mint ismeretes, a magyar kormány elsőként a világon létrehozott egy önálló kormányzati szervezeti egységet az üldözött keresztények megsegítésére, egy helyettes államtitkárság formájában.

A kezdeményezés illetve a helyettes államtitkárság által elvégzett munka, olyannyira példaértékű, hogy tavaly egy washingtoni konferencián, amelyen Azbej Tristán helyettes államtitkár is részt vett, Mike Pence, az USA alelnöke is érdeklődött a „magyar modell” iránt,

és hivatala kijelentette, hogy hogy szeretnék igénybe venni a magyar kormány vallásdiplomáciai és kapcsolati hálózatát, illetve tanulmányoznák azokat a módszereket, amelyekkel a magyar programok hatékonyan hasznosulnak.

Kifejezetten jó érzés volt magyarnak lenni ezen a konferencián, mert a kormány támogatási programjait és az egész magyar modellt óriási érdeklődés és elismerés övezte”

– jelentette ki a tavalyi konferencia után Azbej Tristan.

Origo.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑