Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 09. 07.

Izrael nem tudja feldolgozni a Szíriai Arab Hadsereg sikerét – Ismét légitámadást hajott végre

2017. 09. 07.

Izrael légi csapást mért csütörtökre virradóra Szíria középső részére, ahol az Iszlám Állam terrorszervezetet körbe kerítették a kormányerők. Izrael a háttérben együttmüködik az iszlamista szervezetekkel és rendszerint légi támogatást biztosít a fegyveres csoportoknak.

A Szíria nyugati részén, Hama közelében végrehajtott légi csapásban az izraeli légierő négy repülőgépe vett részt.

Izrael nem erősítette meg, de nem is cáfolta a bevetésről szóló hírt, mindössze annyit közölt, hogy nem foglalkozik külföldi jelentésekkel.

A légitámadás a Háárec című izraeli újság honlapja szerint rendhagyó, mert ez volt az első Szíria elleni izraeli katonai akció a szíriai ellenzék és a kormányzat között júliusban megkötött fegyverszünet óta.

Az iszlamista ellenzéki jelentések, akkor ezúttal nem a Hezbollah libanoni síita szervezetnek szánt fegyverszállítmány volt a célpont, mint korábban több alkalommal, hanem a szíriai Tudományos Tanulmányok és Kutatások Központjának (CERS) vegyi fegyverek fejlesztésével foglalkozó létesítménye Hamától délnyugatra. Az iszlamista szervezetek gyakran a háttérben együttmüködnek az izraeli hírszerzéssel és hadsereggel.

A kormányerők Hama tartományból szinte teljesen kiűzték az Iszlám Államot és a többi fegyveres iszlamista szervezetet. Kivétel a tatomány keleti főként sivatagos része ahol a terroristák teljesen körbevannak kerítve.

Szíria orosz közvetítésnek köszönhetően 2013-ban felszámolta vegyi üzemeit. Nemzetközi ellenőrzés alatt elszálítatta és megsemmisítette az ország fegyifegyver készletét.

Szíriában a hivatalos források még nem jelentették a légitámadást. Az Izraelnek tulajdonított légi csapás az izraeli hadsereg húsz éve legnagyobb, Észak-Izraelben folyó, tíznapos hadgyakorlatának idején történt.

Az ENSZ vizsgálóbiztosai szerint a szíriai kormányzati erők a 2011 óta tartó háborúban 27 alkalommal vetettek be nem hagyományos fegyvereket, csak idén áprilistól júliusig hétszer. Netanyahu legutóbb azt közölte, hogy több mint száz alkalommal hajtottak végre légicsapásokat Szíriában.

Izrael a szíriai konfliktus kezdete óta sátorkórházakat hozott létre a megszállt Golán-fennsíkon, hogy ellássa a megsebesült iszlamista fegyvereseket.

Dél-Szíriában az ISzlám Állam által uralt kis terület közvetlenül az izraeliek által megszállt Golán szomszédságában van. A terroristák az utánpótlásukat kizárólag Izraelből és szintén az iszlamisták oldalán álló Jordániából tudják beszerezni.

Izrael rendszerint akkor hajt végre támadást Szíria ellen amikor az ország hadserege jelentős eredményeket ér el az iszlamisták elleni haborúban.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑