Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szaúd-Arábia

2015. 09. 28.

Keresztre feszítős, fejlevágós országot tettek az ENSZ Emberjogi Bizottság élére

2015. 09. 28.

Szaúd-Arábiának adták az ENSZ Emberjogi Bizottságának elnöki posztját. A vahabita vezetés otthon keresztre feszítéssel és fejlevágással bünteti az emberi jogok betartását követelő aktivistákat.

Óriási felháborodást és ellenreakciót váltott ki az ENSZ közgyűlésén, amikor Szaúd-Arábiának ítélték meg az Emberjogi Bizottság vezetését.

Az Egyesült Államok üdvözölte a döntést, és biztosította szövetségesét, Szaúd-Arábiát, hogy továbbiakban is szoros együttműködésre számíthat Washington részéről.

Saudi Arabia to Head UN Human-Rights PanelSaudi Arabia has been picked to head a UN human-rights panel. Perhaps these people would disagree with that choice.

Posted by AJ+ on 2015. szeptember 22.

.

Szaúd-Arábiában az egész ország beleértve a lakosság közvetlenül a király tulajdonának számít. Az országnak nincsen alkotmánya, se törvényhozása a hatalmat a szaúdi család birtokolja. Az országban nincsen szólásszabadság, a nőknek semmilyen jogunk sincs, és aki ez ellen emeli a hangját, azt halálra ítélik.

2011-ben Szaúd-Arábia Keleti tartományában lázadás tört ki az elnyomó szaúdi rezsim ellen. Az emberek utcára vonultak és hónapokon keresztül tüntettek az emberi jogok és szabadválasztások betartásáért. A szaúdi hadsereg véresen elnyomta a tüntetés-sorozatot, emberek ezreit zárta börtönbe, a halottak száma a mai napis ismeretlen.

Tavaly Szaúd-Arábiában halálra ítéltek egy vallási vezetőt nevezetesen Nimr Baker Al-Nimr sejket, mert tüntetésre és bojkottra szólított fel.

mohamed alnimr

A halálraítélt Ali Mohamed Al-Nimr

A népszerű sejket 2012 július 8.-án és 2015. október 14.-én a szaúdi bíróság halálra ítélte. A sejket nyilvános kivégzésre ítélték, mert demokratikus változásokat hirdetett saját hazájában. Számos arab és muszlim ország köztük Irán is tiltakozott az ítélet ellen, amit Rijad a mai napig, még nem mert végrehajtani.

A vahabita ország bírósága nemrégiben Al-Nimr sejk unokaöccsét Ali Mohamed Al-Nimrt is halálra ítélte, mert aktívan szembement az elnyomó rezsim ellen. A 20 éves Alit még kamaszkorában három évvel ezelőtt tartóztatták le, és a napokban hozták meg ellene az ítéletet, ami lehető legkegyetlenebb kivégzést a  nyilvános keresztre feszítést rótták ki a fiatal aktivistára.

Számos európai civil szervezet és  politikus köztük a francia elnök Francois Hollande is tiltakozott. a szaúdi bíróság döntése ellen, de egyenlőre még senkinek sem sikerül akkora nyomást gyakorolni Rijadra, hogy visszavonja az ítéletet. Ezzel az ENSZ döntéssel, hogy szaúdi vezetésű lesz az Emberjogi Bizottság,csak megerősítette Szaúd-Arábia pozícióját a nemzetközi porondon.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑