Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 08. 08.

Két éve üldözték el a Ninivei-fennsík keresztényeit

2016. 08. 08.

2014. augusztus 6-áról 7-re virradóra 120 ezer kereszténynek kellett drámai körülmények között elhagynia otthonát a két iraki városból, Moszulból és Ninivéből, hogy elmeneküljenek az Iszlám Állam erőszaka elől.

A Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet – az elmenekült irakiak iránti szolidaritását kifejezve – csatlakozik a római Isteni Szeretet-kegyhelyre szervezett éjszakai zarándoklathoz, amelyet a Santa Maria in Cosmedin görög melkita katolikus templom kezdeményezett augusztus 6-ra a kétéves évforduló alkalmából. A zarándoklat éjfélkor indul a Caracalla fürdőitől, a FAO épületének bejáratától.

„Az iraki keresztények mindent elhagytak, hogy ne kelljen hitüket megtagadniuk és megérdemlik, hogy megemlékezzünk róluk imáinkban és a szolidaritás konkrét gesztusaival, mint ez a zarándoklat. Szívből köszönöm a szervezőknek és azoknak, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez” – nyilatkozta Rebwar Basa, az erbili káld főegyházmegye szerzetese a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezetnek.

Basa atyát a moszuli Szent György kolostorban szentelték pappá. A város 2014 óta az Iszlám Állam terrorszervezet fennhatósága alatt áll. „Még mindig nem tudom elhinni, hogy ez így van. A terroristák rendelkeznek egy Iszlám Állammal, amely több mint két évig kitartott és nemcsak, hogy végrehajtott egy valós népirtást a keresztény és jazidi kisebbség ellen, de még gyűlöletet, erőszakot, terrort és halált vetett el világszerte” – fogalmazott Rebwar Basa. Az iraki keresztények számára egy ilyen szomorú évforduló kapcsán a nyugati hittestvérek lelki közelsége még fontosabb. Ugyanakkor a terrorizmustól egyre jobban sújtott Nyugat nem csukhatja be továbbra is szemeit a helyzet láttán. „Az egész világnak jobban hozzá kell járulnia és egyesítenie kell erejét, hogy véget vessen a gyűlölet, a terror ideológiájának és kiírtsa ezt a radikalizmust, amely mint egy rák sújtja az egész emberiséget” – figyelmeztet a lelkipásztor.

Az Iszlám Állam előrenyomulásának kezdete óta, vagyis 2014 júniusától a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet közel húszmillió eurót adományozott Irakban jótékonysági célokra. „Rengeteg üldözött keresztényt segítettek – előregyártott házakat adományoztak a túléléshez, templomokat, hogy tudjanak imádkozni üldözőik megtéréséért és iskolákat is, hogy az új nemzedék ne váljon a gyűlölet ideológiájának áldozatává, hanem egy emberséggel, testvériséggel, szeretettel, megbocsátással, igazságossággal és békével teli jobb világ építője lehessen” – hangsúlyozta Rebwar Basa.

Orientalista.hu – Magyar Kurír

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑