Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2018. 12. 02.

Két lelkipásztor is van a kongói támadás áldozatai között

2018. 12. 02.

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén történt, iszlamista szélsőségesek által elkövetett erőszakos cselekményekben az elhunytak mellett többeket foglyul ejtettek. A meggyilkoltak közt van két lelkipásztor is.

Hat keresztényt – köztük Kause Kaule Yosua tiszteletest és lányát, a 27 éves Masikát – öltek meg a november 10-11-i támadásokban az Allied Democratic Forces (Szövetséges Demokratikus Erők) tagjai a Beni mellett elhelyezkedő két faluban, Kongó észak-keleti részén. A veszteségekhez tartozik a 13 elrabolt ember is – felnőttek és gyermekek egyaránt – közölte a World Watch Monitor helyi forrása.

Az elraboltak között volt Josias Kapanga Katembo tiszteletes is, Boyikene faluból, akinek testét később az erdőben találták meg. A halálos áldozatok száma így hétre emelkedett.

November 10-e estéjén fegyveresek hatoltak be Mayimoya területére (Benitől 45 km-re), ahol megszállták a templomi birtokot és a közelben lévő keresztények házait.

“Este 10 óra körül a lelkipásztor házába törtek be és macsétákkal estek neki a lányának. Mikor a lány segítségért kiáltott, az apja kijött, hogy megnézze, mi történik és a lánya segítségére sietett. A lelkészt lelőtték, majd a lányával is így tettek. Az egyik unoka még mindig nem került elő”- közölte a szomszédos Eringeti plébánosa.

“Otthon voltam, mikor jöttek”- mesélte az egyik túlélő. “Az ablakomból hallottam, ahogy a támadók megbeszélik, hogy ezek a részek a muszlimokhoz és nem a keresztényekhez tartoznak, és minden itt talált keresztény ellenség.”

A támadásban három – 8-13 éves – gyermekkel is végeztek. Az egyik fiú közülük a lelkész rokonságába tartozott. A másik két gyermeket még nem azonosították, mivel szüleik elmenekültek Mayimoyából a támadás során.

November 18-án temették el az áldozatokat, a CECA20 egyházmissziós területen, Oichában. Hét keresztényt – négy gyermeket és három férfit – még mindig keresnek. Őket kényszerítették az ADF emberei, hogy az elrabolt javakat elcipeljék nekik a faluból.

Másnap, 11-én este Josias Kapanga Katembo lelkészt is elrabolták Boyikenéből, két gyermekével és három másik, közösségéhez tartozó kereszténnyel együtt.

A katonai egyenruhában érkező támadók 12 házat és egy autót is felgyújtottak. “Elzárták a Bell Air térség felé vezető utat és felgyújtották a templomhoz közeli házakat […] A támadók úgy jöttek, mint járőröző katonák, és akik látták őket, könnyedén felismerték, hogy a Bell Air másik oldalán lakók azok. A templom a város szélén, a keleti erdők mellett helyezkedik el és nehéz volt onnan elmenekülni”- közölte a WWM forrása.

Katembo felesége, Rebecca, meghalt, miközben menekülni próbált égő otthonukból. A négy gyermekük holléte egyelőre ismeretlen.

Egy benibeli egyházi vezető elmondta, hogy a Boyikenét megtámadó fegyveresek nem bántották a muszlimok otthonait, mivel látott egy muszlimok lakta házat, mely két keresztény szomszéd között helyezkedett el. “A támadók kihagyták azt a házat, de a másik kettőt mindkét oldalán, felgyújtották.”

Az erőszakosságok következtében sokan elmenekültek a térségből.

Szeptemberben egy meglepetés-támadás következtében az ADF-nek sikerült bejutnia Beni központjába.

A kongói hadsereg, az ENSZ erőinek támogatásával összecsapott az ADF-el Beni közelében november 14-15-én. 7 ENSZ békefenntartó és 12 kongói katona halt meg.

A WHO-nak fel kellett függeszteni a térségben végzett tevékenységeit az súlyos ebola járvány-kitörés miatt.

A Congo Research Group New York University-n végzett kutatásából kiderült, hogy az ADF egy kenyai ISIS támogatótól kapott anyagi segítséget.

S4C.news – Varga Gergő Zoltán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑