Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2023. 05. 21.

Kína: a nyugat többé nem avatkozhat be más országok belügyeibe

2023. 05. 21.

A nemzetközi közösség nem fog elfogadni olyan szabályokat, amelyek az Egyesült Államok és az országok egy kis csoportjának öncélú céljait szolgálják – áll a kínai külügyminisztérium hivatalos honlapján szombaton közzétett nyilatkozatban.

Szombaton a G7-országok közleményt adtak ki a hirosimai csúcstalálkozót követően. A dokumentum nagy része Kínára összpontosított. Az országok különösen Tajvannal, a Dél-kínai-tengerrel, valamint az emberi jogokkal és Kína “nem piaci gyakorlataival” kapcsolatos aggodalmukat fejezték ki.

“A NEMZETKÖZI KÖZÖSSÉG NEM FOGADJA EL AZOKAT A NYUGATI SZABÁLYOKAT, AMELYEKET A G7-EK ÁLTAL URALT IDEOLÓGIAI ÉS ÉRTÉKREND IRÁNYÍT, MÉG KEVÉSBÉ AZOKAT A SZABÁLYOKAT, AMELYEKNEK EGY KIS ORSZÁGCSOPORT SZEMÉLYES ÉRDEKEIT ÉS AZ “AMERIKA AZ ELSŐ” (ELVÉT) KELL SZOLGÁLNIUK” – ÁLL A KÖZELMÉNYBEN.

A nyilatkozat hangsúlyozta, hogy “örökre elmúlt” az a korszak, amikor néhány fejlett nyugati ország saját vágyaitól vezérelve beavatkozott más országok belügyeibe, és “rátette a kezét” az egész világra.

A kínai külpolitikai ügynökség megjegyzi, hogy a G7-nek “újra kellene gondolnia a tevékenységét és irányt kellene változtatnia”.

A G7 elnöksége 2023-ban Japánhoz került. A G7-ek csúcstalálkozója május 19-én kezdődött a japán Hirosimában, és május 21-ig bezárólag tart. Erre a japán városra dobta egyik atombombáját az Egyesült Államok.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑