Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2023. 03. 27.

Lázadás Izraelben: Netanyahu háza elé vonultak a tüntetők (videók)

2023. 03. 27.

Heves tiltakozások robbantak ki Izraelben, miután Benjamin Netanjahu elbocsátotta az igazságügyi reformot ellenző védelmi miniszterét. A dühös tüntetők megszállták az izraeli kormányfő házának környékét, és a Tel-Aviv fő ütőerének számító autópályáján is máglyát gyújtottak.

Benjamin Netanjahu egy nappal azután bocsátotta el Yoav Gallant, a kormányzó Likud párt vezető személyiségét, hogy az kritizálta a tervezett, sokak szerint a demokratikus értékek meggyengítésére irányuló igazságügyi reformját.

A védelmi miniszter felszólította a miniszterelnököt, hogy ne fogadja el azokat a törvényjavaslatokat, amelyek megosztották az országot, tömegtüntetésekhez vezettek és növekvő elégedetlenséget váltottak ki a hadseregben.

A védelmi miniszter elbocsátása csak tovább szította az elégedetlenséget, emiatt tüntetök tömegei vonulak utcára, a Likud többi minisztere pedig jelezte, hogy hajlandó lemondani a héten esedések törvény elfogadásáról.

A Twitteren több videófelvétel is keringeni kezdett, amelyeken látszik, hogy hatalmas tömeg vonult utcára a reform ellen és a védelmi miniszter elbocsátása miatt:

Ha a történyt elfogadják, lényegében a kormánykoalíciónak adják a végső szót minden bírói kinevezés felett. Olyan törvényeket is elfogadnának a reformmal, amelyek felhatalmazást adnának a parlamentnek a legfelsőbb bírósági határozatok felülbírálására és a törvények bírósági felülvizsgálatának korlátozására.

Gallant röviddel a bejelentés után Twitteren azt írta, „Izrael állam biztonsága mindig is életfeladatom volt és az is marad”.

Vasárnap este izraeliek tízezrei vonultak az utcára, a tüntetők áttörték a Netanjahu jeruzsálemi otthonát védő korlátokat, és elzárták Tel-Aviv fő artériáját, az Ayalon autópályát, amelynek közepén nagy máglyát gyújtottak.

A tömeg hatalmas máglyákat gyújtott az Ayalon autópályáján:

Beersebában, Haifában és Jeruzsálemben is tüntetések zajlottak, ahol emberek ezrei gyűltek össze Netanjahu magánlakása előtt. A rendőrök összeverekedtek a tüntetőkkel, és vízágyúval próbálták megfékezni őket. Ezután a tömeg a rezidenciáról a Knesszetbe, Izrael parlamentje felé vette az irányt.

A Fehér Ház szóvivője közölte, az Egyesült Államok arra sürgette Izrael vezetőit, hogy a lehető leghamarabb találjanak kompromisszumot.

Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője mondta: „Amint azt Joe Buden elnök nemrég Netanjahu miniszterelnökkel megvitatta, a demokratikus értékek mindig is fémjelzik az Egyesült Államok és Izrael viszonyát, és annak is kell maradniuk.

A demokratikus társadalmakat a fékek és ellensúlyok erősítik, és a demokratikus rendszer alapvető változtatásait a lehető legszélesebb körű támogatással kell megvalósítani – jelezte.

A tüntető tömeg fehér-kék izraeli zászlótengerré változtatták az utcákat:

Izrael New York-i főkonzulja vasárnap bejelentette, hogy lemond, így tiltakozva a védelmi miniszter menesztése ellen. „Nem képviselhetem tovább ezt a kormányt” – mondta Asaf Zamir a Twitteren. „Úgy gondolom, kötelességem biztosítani, hogy Izrael továbbra is a demokrácia és a szabadság világítótornya maradjon” – idézte szavait a The Guardian.

Blikk

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑