Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Izrael

2014. 12. 25.

Liberman bírálta Netanjahut

2014. 12. 25.

Izraelnek békeszerződésre, nem pedig a “status quo” fenntartására van szüksége a palesztinokkal kapcsolatos politikájában – idézte a Háárec című izraeli lap Avigdor Liberman külügyminisztert, aki bírálta Benjámin Netanjahu miniszterelnök álláspontját.

A Háárec című izraeli újság által szerdán idézett miniszter úgy véli: a kormányfőnek a fennálló helyzet megőrzésén, azaz a “status quón” alapuló elmélete megbukott, ehelyett békeszerződésre lenne szüksége – írta.

Egy kedd esti zárt körű tanácskozáson a jobboldali Iszrael Béténu (Izrael a Hazánk) nevű pártot vezető Avigdor Liberman kifejtette, hogy ha Jeruzsálem nem kezdeményez ezen a téren, akkor “diplomáciai cunami” vár Izraelre.
A külügyminiszter szerint a területek birtoklásáért folyó izraeli-palesztin viszály megoldható, egyezmény nélkül azonban a zsidó állam kapcsolata megromlik az európai országokkal, amelyek szankciókat rendelhetnek el Jeruzsálemmel szemben.

“Nézzék, mi történik Oroszországgal” – mondta a Tel-Avivi Egyetemen folytatott üzleti-tudományos tanácskozáson Liberman, utalva a Moszkva elleni gazdasági szankciókra, amelyeket Ukrajna bizonyos részeinek megszállásáért mértek Oroszországra.

“Ma semmit sem tesznek, nincsenek kezdeményezések” – bírálta élesen Netanjahut a külügyminiszter, aki szerint “feltétlenül politikai egyezséget kell kötni, mégpedig nem a palesztinok vagy az arabok, hanem a zsidók miatt” – jelentette ki.

“Ez az európai és az amerikai kapcsolatok szempontjából fontos. Ha valaki nem tudná, az Európai Unió a legnagyobb piacunk mind az export, mind az import szempontjából” – szögezte le a politikus.
Liberman szerint tévedés azt hinni, hogy romló politikai viszonyok mellett meg lehet őrizni a jó gazdasági kapcsolatokat.

A politikus a jövő márciusi választásokra készülve felvázolta politikai programját, amely egyszerre irányulna a palesztin viszály és az arab országokkal ápolt kapcsolatok rendezésére, valamint az Izraelben élő arabok helyzetének megoldására. “Véget kell vetni mindenfajta konfliktusnak, és egyezségre kell jutni a környezetünkkel” – közölte Avigdor Liberman külügyminiszter.

MTI

Megosztom:

Back to Top ↑