Cadmus fordítás Cadmus
Magyarország

2015. 06. 30.

Magyarország: Folyamatosan bővíteni kell a befogadó intézmények kapacitását

2015. 06. 30.

Jelenleg a kapacitás 200 százalékán működnek a bevándorlókat befogadó magyarországi intézmények, ezért folyamatosan bővíteni szükséges a férőhelyeket sátrakkal, konténerekkel vagy akár egy sportcsarnokkal – mondta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Végh Zsuzsanna elmondta: a menedékkérelmek múlt heti, 5500-at meghaladó száma előrevetíti, hogy havonta akár 20-25 ezer kérelmezőre számíthat Magyarország az elkövetkező időszakban. Nem változott az a tendencia, hogy sokan elhagyják az országot, ám előtte sokkal hosszabb időt töltenek itt, mint korábban.

A főigazgató tájékoztatása szerint a befogadó intézmények rendkívül zsúfoltak, 200 százalék fölött működnek, ezért újabb megoldásokat kell találniuk, hogy el tudják helyezni a kérelmezőket. A sátrak, konténerek felállítása mellett olyan megoldás is született már, hogy egy sportcsarnokot rendeztek be ágyakkal.

Felidézte: tavaly a kérelmezők nagy aránya a biztonságosnak tekintett Koszovóból érkezett, ezért a kérelmeknek csupán 10 százalékát fogadták el. Idén azonban már meghatározó azoknak az aránya, akik olyan válságövezetből érkeztek, mint Szíria, ezért nyilvánvalóan több kérelmet fognak az érintett számára pozitívan elbírálni – mondta.

A műsorban elhangzott, hogy a menedékkérők 99 százaléka illegálisan lép be Magyarországra. Végh Zsuzsanna ezzel kapcsolatban azt mondta: többségük nem rendelkezik személyazonosító okmányokkal, de az is gyakori, hogy ha vannak irataik, akkor azokat elrejtik, mert úgy vélik, így nehezebb őket visszaküldeni.

Hozzáfűzte: információik szerint jelenleg is sokan várakoznak Törökországban a továbbindulásra, így a következő hónapokban várhatóan nem csökken a menedékkérők száma.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑