Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2019. 02. 13.

Már csak tíz keresztény család él az iraki Diyala tartományban

2019. 02. 13.

Az elmúlt két évtized háborús körülményei miatt drámaian lecsökkent a keresztények száma Irakban. Az ország keleti részén fekvő Diyala tartományban már csak tíz keresztény család és egy káld pap maradt helyben.

A hivatalos adatok szerint az elmúlt években egymillió őslakos iraki keresztény kényszerült elhagyni otthonát. Ezt nemrégiben jelentette be Louis Sako káld pátriárka, aki hatodik éve tölti be a Káld Katolikus Egyház vezetőjének tisztségét.

Diyala tartomány emberi jogi hivatala szerint mindössze tíz keresztény család és egy káld pap maradt Baqubah városban. A tartomány többi településéről teljesen eltűnt a keresztény lakosság – adta hírül a linga.org.

Louis Sako káld pátriárka nemrégiben Diyala tartomány székhelyére, Baqubah városába látogatott, hogy személyesen informálódjon a helyi keresztények helyzetéről.

A káld egyház vezetője ígéretet tett a tizenöt évvel ezelőtt bezáratott Evangéliumi Jó Anya templom megnyitására és egy állandó pap kinevezésére, aki rendszeresen misét is tart majd a templomban – közölte a rudaw.net.

Az 1950-ben épített templom jelenleg borzasztó állapotban van. Jó hír, hogy az önkormányzat vezetősége is sietve hozzájárult a templom helyrehozatalához, hogy mihamarabb megnyílhasson a hívők előtt.

Örömmel jelenthetjük be, hogy a biztonság helyreállítása után az önkormányzat és az egyház közös erővel használhatóvá tette Baqubah legnagyobb templomát. Reméljük, minél több keresztény dönt a hazatérés mellett – nyilatkozta a város rendőrkapitánya az alsumaria.tv-nek.

Saleh Mahdi, a tartomány emberi jogokért felelős osztály vezetője a Baghdad Today-nek nyilatkozva kifejtette, hogy a város egy külön programot hozott létre, amiben támogatják a keresztény családok hazatérését. Reményei szerint a több ezer elmenekült keresztény nagy része újra hazatér a városba.

A város egyházi és világi vezetőinek jelenlétében másfél évtized után a keresztény hívők megtarthatták az első misét. A jeles eseményen sok muszlim is betért a templomba.

Baqubah város fiatal önkénteseinek köszönhetően ismét megnyitotta kapuit a Jó Anya temploma. Mi nagyon örülünk ennek és reméljük, hogy mihamarabb visszatérnek a keresztény testvéreink – monda egy muszlim hogy az Al-Sumaria TV-nek.

A cikk folytatását ITT olvashatják el.

S4C.News – Kassab Adonis

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑