Cadmus fordítás Cadmus
Marokkó

2018. 02. 20.

Marokkó felmentette az egykori Guantánamói foglyot

2018. 02. 20.

Yunis Chekkouri-t 2001. december végén a pakisztáni erők letartóztatták, majd több mint 13 évig fogva tartották Guantánamóban.

Marokkó felmentette a Guantánamói börtön egyik volt foglyát, akit az amerikai hadsereg vád nélkül több mint 13 évig tartott fogva, azzal az indoklással, hogy a férfi “veszélyezteti az állam biztonságát”, nyilatkozta ma Chekkouri ügyvédje.

Yunis Chekkouri-t 2001. december végén tartóztatták le a pakisztáni erők feltehetően egy több tucatnyi harcosból álló csoporttal együtt, akik kiszabadultak a tálibok és al-Kaida szövetségeseinek erődítményéből, a kelet Afganisztánban található Tora Bora barlangi komplexumból.A következő évben Guantánamo katonai börtönébe szállították, ahol több mint 13 évig fogva tartották, ez idő alatt soha nem nevezték meg a vádat ellene.

2015 szeptemberében Chekkouri-t szabadon bocsátották és haza küldték, ahol a hatóságok “az állam biztonságának aláaknázása” vádjával bíróság elé állították.

Csütörtökön azonban felmentették minden vádpont alól, mondta ügyvédje Khalil Idrissi az AFP-nek. A marokkói MAP hírügynökség bírósági forrásokra hivatkozva megerősítette a hírt.

“A hibát elismerték …  az ellene felhozott vádak ellentmondásosak és teljesen ésszerűtlenek voltak” – mondta Idrissi.

Chekkouri, aki többször tagadta az ellene felhozott vádakat, az ítélethozatal után az AFP-nek elmondta: “A rémálomnak vége.”

“Most már azt mondhatom, hogy túl vagyok Guantánamón” – mondta, „kegyetlen börtönnek” nevezve a fogolytábort, ahol a fogvatartottakat minden nap “fizikai és pszichikai kínzásoknak” vetik alá.

George W. Bush elnöksége alatt, Afganisztán 2001-inváziója után pár hónappal, az USA fogolytábort épített a Guantánamo öbölben, a Kuba dél-keleti részénél található haditengerészeti támaszponton.

Guantánamo létrejötte óta folyamatosan kérdéseket vet fel. A legfrissebb eset, hogy pénteken egy katonai bíró határozatlan időre felfüggesztette Abd al Rahim al-Nashiri tárgyalását, akit azzal vádoltak, hogy 2000-ben  az USS Cole irányított rakétákkal felszerelt romboló ellen tervezett bombatámadást. A Miami Herald közlése szerint a tárgyalást jogviták miatt függesztették fel.

“Ez az alapjaiban hibás igazságszolgáltatási rendszer legfrissebb drámai megnyilvánulása: Guantánamo katonai bizottságának folyamatos fejtörést okoznak a kormány részéről felmerülő alapvető igazságtalanságok, titoktartási és etikai kérdések, beleértve az elkövetett tévedések hosszú sorát” – mondta ina Shamsi, az Amerikai Szabadságjogi Uniójának nemzeti biztonsági projektjéért felelős igazgatója.

Januárban Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy továbbra is nyitva tartja a Guantánamói börtönt, ezzel felülírva elődje Barack Obama a fogolytábor felszámolására tett erőfeszítéseit.

A legfelsőbb amerikai katonai tisztviselő csütörtökön elmondta, hogy a Guantánamói börtön “felkészült” az új fogvatartottak fogadására, már csak a parancsot várja.

“Eddig még nem kaptunk figyelmeztető parancsot arra, hogy fogadjuk az új foglyokat, de a mi felelősségünk, hogy hatékonyan integráljuk őket” – mondta Kurt Tidd admirális, aki a hadsereg azon Déli Parancsnokságát felügyeli, amely Guantánamót is magában foglalja.

A Guantánamói börtönben, amelyben egykor 780, olyan fogvatartottat őriztek, akik állítólag kapcsolatban álltak az al-Kaidával és a tálibokkal, jelenleg összesen 41 elítéltet tartanak fogva.

Orientalista.hu – Vivkamar,, Middleeasteye

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑