Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2023. 04. 23.

Megkezdődhet a külföldiek kimenekítése Szudánból

2023. 04. 23.

A szudáni hadsereg szerint zajlanak az egyeztetések a külföldiek kimenekítéséről a harcok sújtotta országból, és az összehangolt evakuáció szombaton megkezdődhet, bár az amerikai kormány egyelőre nem erősítette meg a bejelentést.

A szudáni hadsereg szombati közleménye szerint arról egyeztetnek, hogy katonai repülőgépek segítségével menekítenék ki az amerikai, brit, kínai és francia állampolgárokat, valamint diplomatákat az észak-afrikai országból, ahol második hete zajlanak fegyveres összecsapások a hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai milícia között.

A washingtoni idő szerint szombat reggeli bejelentés szerint a kimenekítés “órákon belül megkezdődhet”. A fegyveres erőket irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok több ország vezetőjével egyeztetett, akik állampolgáraik és diplomatáik biztonságos kimenekítését kérték – közölte a hadsereg.

Pénteken a hadsereggel szemben álló fegyveres csoport közölte, hogy hajlandó részlegesen hozzájárulni az ország repülőtereinek megnyitásához annak érdekében, hogy az országok légi úton evakuálhassák állampolgáraikat.

Korábban Szaúd-Arábia külügyminisztériuma saját és több “baráti” ország állampolgárainak sikeres evakuálását jelentette be. Jordánia szintén megkezdte állampolgárainak kimenekítését a Szudán keleti részén fekvő Port-Szudán kikötővároson keresztül.
Jun Szok Jol dél-koreai elnök szombaton az ország egyik haditengerészeti egységét vezényelte Szudánba az ott rekedt vagy ott dolgozó dél-koreai állampolgárok kimentésére.

Lloyd Austin védelmi miniszter pénteken megerősítette, hogy a héten a Pentagon előkészületeket tett egy esetleges evakuációra. Korábbi közlések szerint katonákat és felszerelést küldött az Ádeni-öbölben fekvő Dzsibuti haditengerészeti támaszpontjára, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak amerikai diplomaták kimenekítéséhez.

A Fehér Ház ugyanakkor pénteken azt közölte, hogy egyelőre nem tervezik a Szudánban tartózkodó, becslések szerint 16 ezer amerikai állampolgár kimenekítését kormányzati koordinálással. Az amerikai külügyminisztérium pénteken még közleményben üdvözölte, hogy átmeneti tűzszünet született a ramadán muzulmán böjti hónapot lezáró íd al-fitr ünnep idejére. A közlemény egyben sürgette, hogy a felek tárgyaljanak a béke helyreállításáról és hosszú távú tűzszünetről.

Az afrikai országban múlt szombaton kezdődtek harcok a szudáni hadsereg és az RSF között, miután megrekedtek a tárgyalások arról, hogy miként integrálják hadsereg soraiba a félkatonai szervezetet.

Belgium is kimenekíti állampolgárait Szudánból

A belga külügyminisztérium vasárnapi bejelentése szerint Belgium még a nap folyamán megkezdi állampolgárai kimenekítését Szudánból – közölte Hadja Lahbib belga külügyminiszter vasárnap.

Hadja Lahbib Twitter-oldalán közzétett üzenete szerint Belgium Franciaországgal és Hollandiával együttműködésben zajló műveletek keretében menekíti ki állampolgárait a harcok dúlta afrikai országból.

“Arra kérjük a belga állampolgárokat és mindazokat, akik még nem tették meg, hogy a lehető leghamarabb vegyék fel a kapcsolatot a diplomáciai szolgálatainkkal” – fogalmazott.

A belga külügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint ez idáig 42, Szudánban tartózkodó belga állampolgár jelentkezett, hogy elhagyná az afrikai országot.

A külügyminisztérium szóvivője vasárnap megmegerősítette, hogy a tárca a háborús országban tartózkodó több tucat állampolgárával áll kapcsolatban.

“Minden szolgálatunkat mozgósítottuk, hogy segítséget nyújtsunk” – tette hozzá Twitter-üzenetében a belga külügyminiszter.

Hollandia is megkezdte állampolgárai kimenekítését Szudánból

A holland külügyminisztérium vasárnap reggeli bejelentése szerint Hollandia kimenekíti a harcok dúlta Szudánból állampolgárait – számolt be az NL Times című angol nyelvű holland napilap vasárnap.

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter bejelentése szerint a holland állampolgárok és a hollandiai tartózkodási engedéllyel rendelkezők első csoportját már vasárnap kimenekítik az országból.

“Minden tőlük telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban összegyűjtsük és hazahozzuk a hollandokat” – fogalmazott.

Közölte, a nap folyamán további tájékoztatást adnak a Szudánban tartózkodó hollandoknak a biztonságos hazajutás lehetőségeiről, valamint a gyülekezési pontokról. A miniszter biztonsági okokból azt kérte az érintettektől, ne hozzanak nyilvánosságra részleteket az evakuálási tervekről. Megerősítette ugyanakkor, hogy a szudáni kormány hadserege segítséget nyújt az ország biztonság elhagyásához.

A holland külügyminisztérium korábban arról tájékoztatott, hogy 152, Szudánban tartózkodó holland állampolgárral áll kapocslatban, ugyanakkor arra számítanak, hogy ennél több embernek kell majd segítséget nyújtani az ország elhagyásához. A holland külügyminisztérium honlapján naprakész tanácsokat tesz közzé Szudánban tartózkodó állampolgárai számára az ország biztonsági helyzetéről – tette hozzá a holland külügyminiszter.

Franciaország is megkezdte állampolgárai kimenekítését Szudánból

Franciaország vasárnap megkezdte kartúmi nagykövetsége evakuálását – jelentette be a francia külügyminisztérium.

A diplomaták konvoját a rivális felek szerint támadás érte, egy francia állampolgár megsebesült.

A támadásért a szudáni hadsereg és a vele szemben Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) félkatonai milícia egymást okolta. A hadsereg szerint a milícia lövöldözése nyomán az evakuációt leállították.

A bejelentésre Párizs egyelőre nem reagált.

A francia külügyminisztérium vasárnap reggel jelentette be, hogy kimenekíti a harcok dúlta afrikai országból kartúmi nagykövetsége dolgozóit és a francia állampolgárokat.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑