Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2017. 01. 25.

„Menekülés helyett tanulhassanak!” – Libanonba menekült gyerekek oktatását támogatják a jezsuiták

2017. 01. 25.

Bejrút északkeleti részén, a Burdzs Hammud negyedben a libanoni Jezsuita Menekültszolgálat támogatásának köszönhetően egy olyan intézmény jött létre, amely lehetőséget biztosít szíriai és iraki menekültek oktatására és felzárkóztatására.

„Vannak gyerekek, akiknek menekülniük kell. Azt szeretnénk, hogy ne kelljen rettegniük és félelemben élniük. Gyerekek, akik akár évek óta nem részesülnek abból, ami járna nekik: az otthon békéjéből és a nevelésből. Azt szeretnénk, hogy a gyerekek játsszanak és tanuljanak. Részesüljenek gondoskodásban és megfelelő oktatásban, hogy aztán boldoguljanak az életben, ha végre majd hazatérhetnek. Mi innen, távolról szemlélve az elképzelhetetlent, saját képességeinkhez mérten lehetőséget teremthetünk mindehhez” – olvasható a jezsuiták közleményében.

Több millió kisgyermek háborúk áldozataként él szerte a világban. Másik milliónyi kisiskolás korú, máshol a világban, minden reggel izgatottan indul útnak, hogy beülhessen az iskolapadba és belevesse magát az új ismeretek rengetegébe. Nem is tudják, hogy milyen kiváltságos helyzetben vannak: van egy intézmény, ahol mindezt biztosítják számukra napról napra.

A Magyarországtól mintegy kétezer kilométerre fekvő Libanonban, a Frans van der Lugt Központban (az intézményt a szíriai polgárháborúban terroristák áldozatául esett Frans van der Lugt holland jezsuita atyáról nevezték el) menekülni kényszerült gyerekeket fogadnak szeretettel és elfogadással önkéntes és elkötelezett tanárok, nevelők mindennap.

Libanonban ma minden negyedik ember szíriai, több mint másfél millió menekültet – köztük keresztény családok ezreit – fogadott be a 4 milliós ország. A munkaerőpiac, a lakhatási lehetőségek és különösen az iskolai rendszer azonban nem tudja ellátni a betelepülő tömegeket. A források kiapadóban vannak, korlátozott az iskolai férőhelyek száma is. A Közel-Keleten éveken át elhúzódó konfliktushelyzet miatt a menekült gyerekek hosszú hónapokra, sőt, akár évekre is kikerülnek az oktatási rendszerből, növelve ezzel a kockázatot, hogy egy „elveszett generáció” részévé váljanak. A gyerekek közül sokaknak a központban indított hat hónapos oktatási program az első tanulmányi élménye.

A Frans van der Lugt Központ a térségben működő kezdeményezések és intézmények közül az egyik leghatékonyabb. Naponta két turnusban, reggel és délután érkezik a háromszáz diák, hogy részt vegyen a felzárkóztató órákon. Mindenkit szívesen látnak: nem tesznek különbséget a diákok között, legyen szó muszlim vagy keresztény, iraki vagy szír menekültről. A tanárok maguk is sokszínű közösséget alkotnak, példát adva ezzel a békés együttműködésre: vannak közöttük libanoni és szíriai nők és férfiak egyaránt, helyi lakosok és menekültek is. Önkéntes alapon dolgoznak.

Az ingyenes oktatási program keretén belül figyelmet fordítanak az idegen nyelvek oktatására (arab, francia és angol) annak érdekében, hogy a diákok sikerrel kapcsolódhassanak be a libanoni háromnyelvű oktatási rendszerbe. Az iskoláskorú gyerekek felzárkóztatása mellett óvodai felkészítő program is működik.

„Menekülés helyett tanulhassanak!” elnevezésű kampányukkal arra hívnak a jezsuiták, hogy mindenki, aki tud, járuljon hozzá egy jól működő intézmény hosszú távú fenntartásához.

„Hisszük, hogy egy globális problémára helyi szinten létrehozott kezdeményezések nyújthatnak megoldást. Hisszük, hogy minden gyermeknek joga van békés környezetben tanulni, új ismereteket elsajátítani” – írják.

A bejrúti Frans van der Lugt Központ a jezsuita alapítványon keresztül köszönettel fogadja az anyagi támogatást:

JTA – Menekültszolgálat
10702019–18064333–52900004
Bank: CIB Bank Zrt.
Közlemény: „JMSZ” vagy „Bejrút”

Nemzetközi utalás esetén:
Számlanév: JTA – Menekültszolgálat
IBAN: HU23107020191806433352900004
SWIFT: CIBH HUHB
Bank: CIB Bank Zrt.
Cím: H-1054 Budapest, Szabadság tér 15.
Közlemény: „JRS” vagy „Beirut”

Orientalista.hu – (Párbeszédháza.hu)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑