Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2015. 02. 08.

Miért nem kell Szaúd-Arábiának az Izrael által megszállt két szigete?

2015. 02. 08.

Szaúd-Arábiához tartozó szigeteket az izraeliek 1967 óta tartják megszállás alatt.

Ltv71832

Sanafir és Tiran szigetek

Érdekes módon közel negyven év telt el a két sziget megszállása óta, de Szaúd-Arábia egyszer sem emelete fel hangját  vagy tiltakozott volna a megszállás ellen. A szaúdi társadalom többsége nem is tud a szigetek létezéséről, az uralkodó család megtiltotta, hogy bármilyen hír vagy információ kerüljön nyilvánosságra a két szigetről.

A szaúdi király még 2002-ben felvetette az Arab Liga kongresszusán, hogy kezdődjenek meg a tárgyalások az arabok és az izraeliek között, de még ekkor sem említette, a két szaúdi sziget ügyét.

Sanafir és Tiran szigetek  pár km-re fekszenek a szaúdi illetve az egyiptomi szárazföldtől, a legközelebbi izraeli  település 250 km-re van. A szigetek 80 illetve 33 km2 nagyságúak és az Akabai-öböl bejáratánál fekszenek.  A szigetek méreteiből kiindulva jelentéktelenek tűnnek, de elhelyezkedésük stratégiailag fontosak. Hiszen aki birtokolja a szigeteket bármikor lezárhatja az Akabai-öblöt, ezáltal Izraelnek megszűnik a kapcsolata a Vörös-tengerrel.

A két sziget 1967-ig Szaúd-Arábiához tartozott. Fejszál szaúdi király bérbe adta Egyiptomnak azzal a céllal, hogy  elzárják az izraeli hajókat az Eilat kikötőtől. A hatnapos háborúban Izrael a Sinai-félsziget megszállásával a két szigetet is az ellenőrzése alá vonta.

Majd amikor Egyiptom  békét kötött Izraellel, visszakapta  megszállt területeit, de az akkori egyiptomi elnök Anwar Sadat ellenezte, hogy a békeszerződésbe bevonják a két sziget státuszát, mivel azok Szaúd-Arábia tulajdonát képezik.

Rijad azóta sem követeli a két szigetet, ráadásul Izrael annak ellenére tartja megszállva,hogy Szaúd-Arábia sose támadta meg a zsidó államot. Ami még érdekes, hogy a jemeni fennhatóságú és hasonló méretű  Hanish szigetek birtoklásáért viszont Szaúd-Arábia vállalata a fegyveres konfliktust  déli szomszédjával.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑