Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2019. 01. 25.

Moszad ügynököt leplezett le a libanoni hírszerzés

2019. 01. 25.

A libanoni hírszerzés letartóztatott egy helyi Moszad ügynököt aki kapcsolatba hozható egy palesztin katonai vezető tavalyi meggyilkolásával.

A libanoni hírszerző szolgálat január 21-én letartóztatta Szidón városában Hussein Ahmed Batto libanoni állampolgárt. A kihallgatás során Batto elismerte, hogy a Moszad szervezte be még 2014-ben és személyesen találkozott a toborzókkal Libanonon kívül, akiktől elektronikus megfigyelő és kommunikációs eszközöket kapott.

A letartóztatott személy bevallotta, hogy 2017 nyarán kezdte el megfigyelni Hamdan palesztin parancsnokot. Megfigyelte a tevékenységét és a lakhelyét, majd az információkat átadta az izraeli hírszerzésnek. Azok pedig egy robbantásos merényletet terveztek a megfigyelt személy ellen.

Hussein Ahmad Batto Moszad ügynök

A 2018 január 14-én meghiúsult merénylet kísérlet után a Moszad utasításba adta Batto számára, hogy hagyja el Libanont. Később azonban visszarendelték. Batto letartóztatása jelentős csapás az izraeli hírszerzés libanoni hálózatára, és egyben bizonyízéka is annak, hogy Izrael folyamatosan megsérti Libanon szuverenitását.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (South Front)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑