Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2019. 09. 25.

Nancy Pelosi: Az Egyesült Államok nem felelős Szaúd Arábia védelméért

Az Egyesült Államok Kongresszusának képviselőházi elnöke Nancy Pelosi szerint orzságának nem felelőssége Szaúd Arábia védelme. Az ezzel kapcsolatos interjúban azt kérdezték tőle, hogy támogatna e egy Irán elleni háborút a szeptember 14-én történt Aramco elleni támadás miatt. A válasza erre az ,,Abszlút nem,, volt.

Az interjú során arról is kérdezték, hogy mi a véleménye arról, hogy Donald Trump elnök jó kapcsolatokat ápol Mohamed Bin Salman szaúdi trónörökössel, aki felelős Jamal Khashoggi újságíró meggyilkolásáért.

,,Kérem…Ők leülnek egy olyan emberrel aki lemészárolt egy riportert akinek a maradványait savval tüntette el. És ő (Donald Trump) leül egy olyan személy mellé akit azzal gyanúsítanak, hogy ezt tette. Nem látok semmi felelősséget azzal kapcsolatban, hogy meg kellene védenünk Szaúd Arábiát.,,

Pelosi azt is elmondta, hogy Trump elnök Mike Pompeo külügyminiszter segítségével azon dolgozik, hogy elfogadtassanak egy támadást Irán ellen, mely kifejezetten visszautasította, hogy köze lenne az Aramco olajfinomítója elleni támadáshoz és az olaj árának felemeléséhez.

Nancy Pelosi szerint ő és más demokrata képviselők is hibásnak tartják Trump elnököt amiért az kilépett a korábban Obama elnök és öt másik amerikai szövetséges ország által kidolgozott atomalkuból, melyet Iránnal kötöttek. Szerinte a szaúdiak voltak azok akik ellenezték ezt az egyezményt, hiszen féltek attól, hogy gazdasági ellenfelük megerősödik a Közel-Keleten.

Véleménye szerint azonban Donald Trump se vágna bele egy Irán elleni háborúba. Az országban ugyanis nincs háború párti hangulat.

Szeptember 14-én ugyanis jemeni drónok csapást mértek az Aramco szaúdi olaj létesítményeire, mely az olaj világpiaci árának növekedéséhez vezetett. A támadás válasz volt a jemeniek részéről, amiért a szaúdi katonai koalíció már 2015 óta gyilkolja a civileket az országban. Bizonyos amerikai politikusok és Szaúd Arábia szerint azonban Irán a felelős a támadásért.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Tasnim News)

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑