Libanon

2018. 11. 11.

Nasrallah: Minden Libanont célzó izraeli támadás határozott választ von maga utánA Hezbollah  libanoni szervezet vezetője, Hassan Nasrallah szombaton figyelmeztette Izraelt, hogy minden Libanont célzó támadás “határozott és biztos választ” von maga után.

A libanoni tévében sugárzott beszédében az ellenállási szervezet vezetője azt mondta, hogy bár Izrael “nagy hadsereggel, fejlett légierővel és nukleáris fegyverekkel rendelkezik, nem tud megbirkózni a Hezbollah tulajdonában lévő rakéta mennyiséggel.”

Nasrallah kijelentését megelőző jelentések azt állították, hogy Izrael figyelmeztette a libanoni kormányt, hogy ha nem lép fel a Hezbollah rakétagyáraival szemben, Izrael katonai akciót hajthat végre.

Izrael szerint a  Hezbollah bejruti precíziós rakétaátalakító telephelyeinek és gyárainak építése jelenleg is zajlik amihez Irán nyúlt támogatást.  Erről Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök beszélt az ENSZben.

Nasrallah szerint a síita szervezet tulajdonában lévő nagyméretű rakétarzenál a fő elrettentő ok, ami megakadályozza az izraeli támadásokat. Azt is hangsúlyozta, hogy szervezete kulcsfontosságú az elrettentés fenntartásában.

A szíriai fronttal kapcsolatban megjegyezte, hogy “a szír hadsereg és az ország vezetése nélkül, Netanyahut láthatnánk Damaszkuszban.”

Végezetül elítélte az Izrael és az Öböl-államok közötti kapcsolatok látszólagos javulását.

Izrael és Szaúd-Arábia között nincs diplomácia kapcsolat, és a királyság nem ismeri el a zsidó államot. Izrael az elmúlt években utalt rá, hogy titkos kapcsolatot ápol Szaúd-Arábiával az Irán elleni küzdelem részeként. A titkos kapcsolatokról szóló pletykákat a szaúdi tisztviselők határozottan tagadták. Egy szaúdi tábornok azonban 2016-ban Jeruzsálembe látogatott, ahol izraeli törvényhozókkal találkozott, és más szaúdi tisztviselők is több alkalommal találkoztak nyilvánosan izraeli tisztviselőkkel; Szaúd-Arábia márciusban lehetővé tette az Air India számára, hogy légterén keresztül Tel Avivba repülhessen.

Netanjahu és Jiszráel Katz hírszerzési és közlekedési miniszter nemrég Ománba, míg múlt hónapban a kulturális miniszter majd a kommunikációs miniszter az Egyesült Arab Emírségekbe látogatott. Izrael és Katar állítólag közeli kapcsolatban állnak az utóbbi időben, mivel utóbbi központi szerepet tölt be a Gázai övezetben dúló feszültségek enyhítésében.

Újkelet.live nyomán

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com