Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 11. 14.

Otthontalanná váltak az iraki keresztények

2016. 11. 14.

Az iraki hadsereg támadást indított Moszul és a környékbeli települések visszafoglalásáért. A keresztények örülnek, hogy hazatérhetnek, de házaik nagy részét az Iszlám Állam katonái felgyújtották, lerombolták.

Karakosban, a Ninivei-fennsík legnagyobb városában a lakóházak 90 százalékát rombolta le az Iszlám Állam. A városban nagy a veszélye annak, hogy az ember aknára lép, illetve az Iszlám Állam orvlövészeinek vagy kamikázéinak áldozata lesz. George Jahola, moszuli szír katolikus pap arra is figyelmeztetett, hogy nem elég legyőzni az ISIS katonáit, meg kell változtatni az emberek mentalitását is, hiszen sokan támogatták az Iszlám Államot. Velük párbeszédet kell folytatni.

Az iraki hadsereg offenzíváját Moszul és a Ninivei-fennsík településeinek visszafoglalásáért örömmel, dallal és tánccal fogadták az otthonaikat elhagyni kényszerült keresztények. Az iraki Kurdisztán fővárosában, Erbílben 2014-ben menedéket találó keresztények nagyrésze számára még nem érkezett el a hazatérés ideje.

George atya az Agensir olasz katolikus hírügynökségnek elmondta, hogy Karakosban az ISIS 2014 júniusi támadása előtt több mint 60 ezer ember élt. Házaik 90 százaléka most romokban hever, vagy leégett. Petros Mouché, Moszul, Kirkuk és egész Kurdisztán szír katolikus püspöke őt bízta meg, hogy mérje fel a pusztítást, amelyet az Iszlám Állam az elmúlt két évben véghezvitt a keresztény templomokban, temetőkben, házakban. Eddig hatezer olyan házat vettek leltárba, amely lakhatatlan, maradványait le kell rombolni és újra fel kell építeni. Arra számítottak, hogy a házakat kifosztják, ám arra nem, hogy felgyújtják, lerombolják.

„Amit az Iszlám Állam véghezvitt, az népirtás, az ENSZ nem hallgathat erről – mondta a szír katolikus pap, és hozzátette: – Nem lehet Irakból egyszerűen csak kitörölni a kisebbségek történelmi jelenlétét”. Kérik a világtól, hogy harcoljanak a jogaikért, ismerjék el a népirtást. Félnek, hogy a mészárlást túlélő keresztények most az iraki hatóságok áldozatai lesznek, mert a Moszul visszahódítására vállalkozó irakiak között is feszültségek tapasztalhatóak, jelen van köztük a szélsőségesség. Az iraki parlament a közelmúltban olyan törvényeket fogadott el, amelyek korlátozzák a személyes szabadságot. A sajtószabadság megnyirbálása, az alkoholtilalom, az egyetemeken kötelező viselet szabályozása nem az iszlámtól eltérő kisebbségek jogainak védelme irányába mutat.

Az iraki keresztényeknek nemcsak az otthonait rombolták le, hanem megszentségtelenítették, lerombolták a templomaikat, sokat közülük katonai kiképző központtá alakítottak át, ahol a célba lövést gyakorolták a terroristák. A Szeplőtelen Fogantatás-bazilikát, a Mar Yuhanna- és a Mar Zena-templomot felgyújtották.

2014 júniusa, a keresztények elűzése óta nem mutattak be szentmisét a karakosi  Szeplőtelen Fogantatás-bazilikában.  Október 30-án, a keresztények visszatérésének kezdete óta először, Petros Mouché szír katolikus érsek szentmisét mutatott be a romos, leégett falú templomban, amelynek padjait az ISIS tűzifának használta.

Október 30-án a falak között ismét felhangzottak az énekek Jézus nyelvén, arámiul – az ének betöltötte a templomot, elűzve a gyűlöletet, amely két éven keresztül uralkodott és szedte áldozatait. George Jahola azért fohászkodik, hogy ennyi szenvedés után a keresztények teljes jogú állampolgárai lehessenek Iraknak, biztonságban élhessenek.

Orientalista.hu – (Agensir.it, Magyar Kurír)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑