Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Lapszemle

2015. 07. 30.

Rafahi „Fekete Péntek”: bizonyítékok az Izrael által elkövetett háborús bűnökre

2015. 07. 30.

Új bizonyítékokat tett közzé az Amnesty International és a Forensic Architecture, amelyek szerint egy izraeli katona elfogásának megtorlásaként az izraeli erők háborús bűnöket követtek el. A bemutatott bizonyíték, amely nagy mennyiségű multimédiás anyag elemzését is tartalmazza, rámutat a 135 civil életét követelő rafahi légi- és földi támadás módszeres és szándékos mivoltára, mely így az emberiség elleni bűntettek kategóriájába is sorolható.

A Rafahban 2014. augusztus 1-4. között történt izraeli támadások rekonstruálása. – Sürgős vizsgálatot megkövetelő háborús és emberiség elleni bűntettek bizonyítékaira derült fény. – Izraeli fegyveres erők 135 civilt, köztük 75 gyereket öltek meg egy izraeli katona fogságba esését követően. – A szakértők több száz videót, fényképet és műholdfelvételt vizsgáltak meg és vetettek össze szemtanúk beszámolóival. – Fejlett módszerekkel, például árnyékok és füstfelhők elemzésével vizsgálták a bizonyítékokat, hogy meghatározzák a támadások helyét és idejét.

A „Fekete Péntek”: a 2014-i Izrael/Gáza konfliktus alkalmával történt rafahi mészárlás (‘Black Friday’: Carnage in Rafah during 2014 Israel/Gaza conflict) című jelentéshez nagymértékben hozzájárult a modern kutatási technikák alkalmazásában úttörő Forensic Architecture, a Londoni Egyetemhez tartozó goldsmith-i kutatócsoport.

A Pléiades műhold felvétel Keleti-Rafahról 2014. augusztus 14-én 11 óra 50 perckor. A képen megjelölték a légi csapás krátereit (nagy, piros pontok) és a tüzérségi krátereket. © CNES 2014 Distribution Airbus DS)

 

„Hiteles bizonyíték mutat arra, hogy az izraeli erők háborús bűnöket követtek el, amikor könyörtelenül lebombázták Rafah lakóövezeteit a civilek életére való tekintet nélkül, hogy meghiúsítsák Hadar Goldin hadnagy fogságba ejtését. Aránytalan és válogatás nélküli támadássorozatot indítottak, melynek független kivizsgálását elmulasztották” – mondta Philip Luther, Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatója.

A „Hannibál direktíva” szerint katonájuk fogságba esése esetén az izraeli erők kemény tűzerőt vethetnek be a fogságba esett katona vagy a közelben tartózkodó civilek életét fenyegető veszély ellenére. Ahogy a jelentésben olvasható, a parancs végrehajtása civilek elleni törvénytelen támadások elrendeléséhez vezetett.

„Miután Hadar Goldin hadnagy fogságba esett, az izraeli erők – úgy tűnik föl – kidobták a szabálykönyvet az ablakon, és egy durvább taktikához folyamodtak, ami pusztító következményekkel járt a civilek számára. A cél az volt, hogy bármi áron meghiúsítsák a hadnagy fogságba ejtését. A civil veszteségek elkerülésére tett óvintézkedésekre vonatkozó kötelezettséget teljességgel figyelmen kívül hagyták. Rafah teljes kerületeit lebombázták anélkül, hogy különbséget tettek volna civil és katonai célpontok között” – jelentette ki Philip Luther.

A Goldin hadnagy augusztus 2-i halottnak nyilvánítását követően folytatódó támadások kíméletlensége arra enged következtetni, hogy ezeket részben a rafahi civil lakosság megbüntetése motiválta.

Heves bombázás

Röviddel Goldin hadnagy fogságba esése után, 2014. augusztus 1-jén a felek tűzszünetet kötöttek, és sok civil visszatért az otthonába, gondolván, hogy biztonságos a hazatérés. Figyelmeztetés nélkül heves és elhúzódó bombázás kezdődött, miközben emberek tömegei voltak az utcákon, sokan – főleg azok, akik járműveikben tartózkodtak – célponttá váltak. A nap később „Fekete Péntekként” vált ismertté.

A fényképkollázs mutatja az izraeli légi csapás következményeit a rafahi al-Tannurban. (Foto: © Privát)

Szemtanúk káoszról és pánikról számoltak be, ahogy az F-16-os vadászgépek, drónok, helikopterek és a tüzérség tüze rázúdult az utcán tartózkodó gyalogosokra és autósokra, valamint a sebesülteket szállító mentőautókra és más járművekre.

Egy szemtanú szerint az aznapi mészárlás kísérlet volt Rafah civil lakosságának eltörlésére, és a támadást egy „kegyetlen, emberdaráló gépezethez” hasonlította.

Korszerű törvényszéki elemzés

A vizsgálathoz összevetették a rafahi mészárlás szemtanúinak beszámolóit a különböző forrásokból származó fényképekkel és videókkal, valamint az Amnesty International által megszerzett új, nagy felbontású műhold-felvételekkel.

A Forensic Architecture kutatócsoportja egy sor kifinomult módszert alkalmazott a bizonyítékok vizsgálatához. Az időre utaló jelzéseket elemezték – az árnyékok szögét vagy a füstfelhők formáját és méretét, amik „fizikai óraként” szolgáltak, – hogy meghatározzák a támadások idő- és térbeli elhelyezkedését (a folyamatot geo-szinkronizálásnak hívják).

A vizsgálat kimutatta: augusztus 1-jén az izraeliek több olyan helyet támadtak civil életekre való tekintet nélkül, ahol Goldin hadnagyot vélhetően fogva tartották, így az is lehetséges, hogy a támadások célja a hadnagy megölése volt.

Kutatók katonai szakértők segítségével megállapították, hogy az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő támadáskor az izraeliek két egytonnás bombát – a légierő fegyvertárában megtalálható legnagyobb bombatípus – dobtak egy egyemeletes épületre al-Tannurban, Rafah keleti körzetében. Rengeteg civil tartózkodott a súlyosan aránytalan támadás közvetlen közelében.

„A rafahi támadás kíméletlenségéből világosan látszik, hogy az izraeli erők milyen szélsőséges intézkedésekre képesek, megakadályozandó, egy katonájuk élve jusson az ellenség kezére – rengeteg palesztin életet feláldoztak ezért a célért” – hangsúlyozta Philip Luther.

A fellelhető fotók, videók és a szemtanúk által rendelkezésre bocsátott multimédiás bizonyítékok vizsgálata kiemelkedő fontosságúnak bizonyultak a lehetséges törvénysértések kivizsgálásában azóta, amióta az izraeli hatóságok megtagadták az Amnesty International munkatársainak a Gázai Övezetbe belépését a 2014-i konfliktus kezdetekor.

„A Forensic Architectures új építészeti és médiatechnológiákat ötvöz, hogy bonyolult incidenseket rekonstruáljon az alapján, hogy a támadások milyen nyomokat hagynak az épületeken. Építészeti modellek segítségével kapcsolatot találhatunk az egyes bizonyítékrészletek (közösségi hálókra feltöltött képek, videók és tanúvallomások) között, hogy virtuálisan rekonstruálhassuk az események menetét” – mondta Eyal Weizman, a Forensic Architectures igazgatója.

Támadások kórházak és egészségügyi dolgozók ellen

A műhold-felvételek elemzése kórházak és mentőautók elleni támadásra utaló károkat és bombatölcséreket mutat; az efféle támadások nemzetközi törvényeket sértenek.

Egy orvos elmondta, hogyan menekült a kétségbeesett tömeg az Abu Youssef al-Najjar kórházból, miután a környéken erősödtek a támadások. Több beteget az ágyán gurítottak ki, sokuk vénájába még mindig be volt kötve az infúzió. Egy fiatal begipszelt testű fiú a földön vonszolta magát, hogy elmeneküljön.

Egy sebesült idős férfit, egy nőt és három gyereket szállító mentőautót egy drónról indított rakéta eltalált és felgyújtott, és mindannyian – köztük az egészségügyi dolgozók is – bennégtek. Jaber Darabih, a helyszínre érkező egyik egészségügyi dolgozó így emlékezett az elszenesedett holttestekre „a kezeik és lábaik leszakadtak… súlyosan megégtek”. Darabih később megtudta, hogy fia, egy önkéntes mentős is a mentőautóban bennégett áldozatok között volt.

„Azzal, hogy mentőautókra és kórházakra támadtak, az izraeli erők felháborító módon semmibe vették a fegyveres konfliktusokra vonatkozó törvényeket. Az egészségügyi létesítmények és dolgozók szándékos megtámadása háborús bűntettnek számít” – jelentette ki Philip Luther.

A büntetlenség korának vége

A rafahi kutatás meggyőző bizonyítékokkal szolgált a konfliktus alkalmával történt nemzetközi és emberi jogi törvénysértésekre.

Előző jelentéseiben az Amnesty International nemzetközi törvényeket sértő kihágásokról is beszámolt mindkét oldalról. Ide tartoznak Izrael civilek által lakott területek elleni támadásai, több emeletes épületek indokolatlan lerombolása, palesztin fegyveresek válogatás nélküli támadásai az izraeli civilek ellen, valamint gázai palesztinok kivégzése.

Mégis, egy évvel a konfliktus után az izraeli hatóságok elmulasztottak hiteles, független és pártatlan vizsgálatokat kezdeményezni a nemzetközi és emberi jogi törvénysértések kivizsgálására. Izrael felületes nyomozása, amely néhány egység augusztus 1-jei tevékenységét vizsgálta, nem talált felelősöket.

„Eddig az izraeli hatóságok bebizonyították, hogy legjobb esetben képtelenek független vizsgálatok végzésére a rafahi vagy máshol előfordult nemzetközi törvénysértések ügyében, legrosszabb esetben pedig egyszerűen nem akarnak efféle kutatásokba bocsátkozni. A jelentés újabb meggyőző bizonyítékokkal bővíti a gázai konfliktus független, pártatlan és hatékony vizsgálatra váró törvénysértéseinek terjedelmes dokumentációját” – hangsúlyozta Philip Luther. „Az áldozatoknak és családjaiknak joguk van az igazsághoz és a jóvátételhez, azokat pedig felelősségre kell vonni, akik elrendelték vagy végrehajtották a háborús bűntetteket.”

A végleges jelentés itt elérhető.

Orientalista.hu – (Forrás: Infovilág)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑