Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 12. 31.

Saját területet szerveznek a szíriai kurdok

2016. 12. 31.

Föderális egységbe szervezik területeiket a szíriai kurdok. Azt mondják, nem az elszakadás, hanem a Szírián belüli erősebb autonómia a céljuk.

Az észak-szíriai kurdok és szövetségeseik elfogadták az Észak-Szíriai önigazgató térségek föderális kormányzati rendszerének alapokmányát, az úgynevezett társadalmi szerződést – közölte csütörtökön egy kurd képviselő.

Kezdődhet a választások szervezése is

A társadalmi szerződés tervezetét ratifikálták, a végrehajtó bizottság megkezdi a regionális helyhatósági, később pedig a központi testületi választások szervezését – közölte a tisztviselő.

Szerdai értesülések szerint az alapokmány tervezetéről egy 151 fős, a kurd területeken élő összes etnikumot és vallást képviselő tanács döntött az északkelet-szíriai Rmejlan városában.

Nem akarnak önálló államot

A kurd hatóságok többször is hangsúlyozták, hogy a föderatív rendszer célja a nagyobb fokú autonómia megteremtése, nem pedig az elszakadás Szíriától.

A kurdok az idén márciusban jelentették be, hogy föderációba tömörülnek, a Rmejlanban tartott konferencián megszavazott föderáció Afrint, Kobanit és Dzsazirit, valamint a nemrég elfoglalt észak-szíriai területeket egyesíti.

Nem őshonosak Szíriában 

A kurdok az elmúlt százhúsz évben özönlöttek be a mostani Szíriába illetve a törökök álltal megszállt ÉSzak-Szíriai Területekre. A kurdok lakta vidék pár évtizeddel ezelőtt is még szír-arámi és asszír  keresztény többségű volt, de a kurdok fokozatosan elüldözték azőshonos keresztényeket. A XIX. és XX. századi Oszmán Birodalom által elkövetett keresztény népirtásokban részt vettek a kurdok is. Cserébe letelepedhettek a kihalt örmény, szír, arámi asszír és arab falvakba. Az akkori népirtásban több mint 1,5 millió örmény 800 ezer asszír 700 ezer szír 200 ezer káld és 200 ezer arab keresztény halt meg. Ezzel a lakosság összetétele véglegesen megváltozott.

A kurdok kihasználva a szíriai háború zűrzavaros helyzetét, észak és kelet Szíriában több mint száz keresztény és arab települést játszottak át az Iszlám Állam kezére, majd foglalták vissza elérve azt, hogy az ott élők örökre elmenküljenek ezáltal létrejöhet egy homogén kurd terület.

Több nemzetközi emberjogi szervezet köztük az Amnesty International is megírta, hogy a kurd fegyveresek, arab és keresztény falvakat pusztítanak el ami háborús bűncselekménynek számít.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑