Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 11. 15.

Sajtótörténet: a BBC (!) dokumentálta az USA és az Iszlám Állam összejátszását

2017. 11. 15.

A vezető osztrák lap, a Die Presse az amerikai elnök 11 napos ázsiai útjának mérlegét e címmel írt vezércikkében vonja meg: „Trump Ázsiában – miként tekernek ujjaik köré egy egomániást”.

A cikk így zárul: „Trump hazatérése után, mint szokása, öndicséretekkel halmozta el önmagát és példátlan sikerével kérkedett”. Csakhogy a térségben egészen másként látják ugyanezt. Noha az ottani országok Kínában nem bíznak, világosan látják, hogy Kína egyre erősebb, befolyásosabb és hangadóbb lesz a világ eseményeiben és hogy egy elismerésért esedező egomán amerikai elnököt miként tudnak ujjuk köré csavarni.

A vezető amerikai lap, a New York Times felháborodottan számol be Donald Trump ázsiai útja utolsó állomásán, a Fülöp-szigeteken tegnap történtekről, ahol az amerikai elnök dicsérte, milyen remek kapcsolatban áll az őt vendégül látó Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki autokrata elnökkel, akivel gyakorlatilag nem is beszélt az emberi jogokról egy olyan országban, ahol a kábítószerek elleni kampányban ítélet nélkül ölik meg a kábítószerkereskedelemmel gyanúsítottakat. Írja az a lap, mely korábban Trump szaúd-arábiai útja során egyetlen szóval nem kérte számon az emberi jogok emlegetését az ottani vendéglátóival kardtáncra perdült amerikai elnöktől.

Szinte sajtótörténet az amerikai The Atlantic magazin a szaúdi-iráni regionális viszályban Iránt tárgyilagosan kezelő cikke, amely mélyen elítéli, hogy a szaúdi rezsim a szaúdi fővárosban, Rijadban kényszerítette Szaad Hariri libanoni miniszterelnököt posztjáról történő lemondására, most pedig nem engedi haza. A cikk szerint Szaúd-Arábia Iránnal és Irán libanoni szövetségesével, a Hezbollah párttal való halálos, átgondolatlan harcában Libanon létét teheti kockára, miközben Jement ugyanezen Irán elleni harc jegyében szétbombázza. Miközben az Egyesült Államok és Izrael Szaúd-Arábiát támogatja. Csakhogy a sivatagi monarchia terve működésképtelen, mert Irán olyannyira megerősödött katonailag és a Hezbollah katonailag is tökéletesen felkészült az ellenállásra. Szaúd-Arábia készen áll arra, hogy az utolsó libanoniig harcoljon Iránnal, de mindez csak a Hezbollah és Irán pozícióját és legitimitását fogja megerősíteni.

Nyugodtan sajtótörténetnek nevezhető az is, hogy a brit BBC világszolgálata „Rakka mocskos titka” címmel helyszíni tudósításban leplezett le egy olyan titkos megállapodást, amely révén az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által vezetett koalíció lehetővé tette, hogy az általuk ostromlott szíriai Rakka városából háborítatlanul távozzon az azt korábban a kezében tartó Iszlám Állam 250 terroristája és 3500 családtagja. Valakik még több ezer dollárt is fizettek az őket költöztető sofőröknek.

Lovasistvan.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑