Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 07. 13.

Szabadulnának a vallási béklyótól Izraelben

2017. 07. 13.

Izrael zsidó lakosságának 55 százaléka támogatná a vallás és az állam szétválasztását, mivel nem értenek egyet azzal a helyzettel, ahová az ország vallási szempontból eljutott. A legújabb felmérés azt mutatja, hogy a világi zsidó lakosság többségben van Izraelben, mint a vallásos közösség tagjai, ám ez nem jelenti azt, hogy közel járnak a status quo megváltoztatásához.

Az eredeti megállapodást 1947-ben hozták Izraelben, amikor a főként európai származású, baloldali gondolkodású politikai vezetők és a mélyen vallásos, de nagy tömegeket maguk mögött tudó, elsősorban lengyelországi és oroszországi vallásos közösség irányítói lefektették, milyen elvek mentén fognak élni Izraelben.

Akkor Izrael nem volt sem fejlett, sem katonailag erős, és szinte kommunisztikusan baloldali irányban haladt, miközben több vallásos zsidó vezető egyenesen istenkáromlásnak tartotta egy új állam kikiáltását a Szentföldön anélkül, hogy azt Isten tette volna meg. Az eredeti tárgyalások során igyekeztek a világi politikusok gesztusokat tenni a vallásos közösségnek, ezért nincs tömegközlekedés szombaton, nem repül az El Al légitársaság, viszont a rendőrség az utcán lehet, és működnek az erőművek, a vízszolgáltatás vagy a mentők is.

Ugyanakkor Izraelnek nincs államformája, sem alkotmánya, többek között azért, mert a különböző közösségek biztosan nem tudnának megállapodni egymással.

Izraelben a rabbinátus kezében van a házasodás kulcsa, nincs polgári házasság, amely régi követelése a világiaknak. Mivel azonban a demográfia a sokgyermekes ultraortodox családokat hozza jobb helyzetbe, a világi gondolkodás visszaszorulóban van. Különösen igaz ez Jeruzsálemre, az ország elméleti fővárosára, ahol szinte évről évre látható a valamikori világi városnegyedek vallásossá válása, a virágmintás ruhák eltűnése és a fekete öltönyök megjelenése az utcán.

A felmérésre válaszoló ultraortodoxok 42 százaléka volt elégedetlen a status quóval, 76 százalékuk a vallás nagyobb szerepét akarná az országban. A felmérések szerint hiába a törekvések, továbbra is csak Cipruson tudnak megházasodni a nem vallásos izraeliek, ahol egyébként virágzó szolgáltatási ágazat épült erre a helyzetre.

Magyar Idők

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑