Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2020. 01. 14.

Szaúdi katonákat tiltottak ki az Egyesült Államokból

2020. 01. 14.

A korábban az amerikai haditengerészet Pensacola bázisán történt lövöldözés következményeként az Egyesült Államok hatóságai úgy döntöttek, hogy 12 szaúdi állampolgárságú katonát tiltanak ki az országból azok szélsősége mozgalmakkal fenntartott kapcsolatai miatt.

A kiutasított szaúdi katonákról nem derült ki ugyan, hogy támogatták a szaúdi állampolgárságú Mohamed Al-Shamrani hadnagyot aki ámokfutása során 3 amerikai katonát gyilkolt meg a Florida államban lévő Pensacola bázison, azonban többen is kapcsolatban állnak szélsőséges iszlamista mozgalmakkal.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma az eset után vizsgálatot kezdtek és megállapították, hogy az esemény egyértelműen ,,terror cselekmény,,. A szaúdi kormány ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy mindenben segítenek a vizsgálat során és támogatni fogják a nyomozást.

Szaúd Arábiáról azonban sajnos tudni lehet, hogy az iszlám wahabi irányzatát követő vezetői támogatják a nemzetközi terrorizmust. Az Al-Kaidához és az Iszlám Állam nevű terror szervezetekhez fűződő kapcsolatukat az is jól bizonyítja, hogy a szíriai és az iraki fegyveres konfliktusok során a két országban körülbelül 14 000 szaúdi állampolgár jelent meg a szélsőséges iszlamista szervezetek soraiban. Csupán az iraki kormány több mint 5000 szaúdi öngyilkos merénylőről számolt be az utóbbi években.

És mégis, ennek ellenére jelenleg 850 szaúdi katona vesz részt különböző kiképzési programokban az Egyesült Államok területén.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Uprising Today)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑