Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2019. 11. 10.

Titokban, az éj leple alatt szállították az amerikai fegyvereket Jemenbe

2019. 11. 10.

A CNN csatorna közzé tett egy videó felvételt, melyen az látható, hogy amerikai gyártmányú Oshkosh páncélozott harci járművek érkeztek az éj leple alatt Jemenbe, Aden kikötőjébe.

A páncélozott járművek és egyéb felszerelések Szaúd-Arábia, és a vele szövetséges zsoldos egységek támogatása céljából érkeztek. És több mint valószínű, hogy a fegyvereket a jemeni nép elleni agresszió során fogják felhasználni.

A Szaúd Arábia számára történő fegyverszállítás komoly fejtörést okoz az amerikai törvényhozók számára, ugyanis a Trump kormányzat számára is világos, hogy ezeket az eszközöket a jemeni háború miatt vásárolja a szaúdi kormány.

Donald Trump legutóbbi látogatása során egy 110 milliárd dolláros fegyvereladásról szóló szerződést írt alá Szaúd Arábiával. A szaúdi hadsereg azonban a 2015-óta zajló háború során már közel 100 000 civilt gyilkolt meg Jemenben és szinte teljesen lerombolta az ország infrastruktúráját. A háború miatt ráadásul százezrek éheznek Jemenben és egyre jobban terjednek különböző betegségek, mint például a kolera.

Az évek óta tartó háború és a százezer civil halott ellenére a Trump kormányzat mégse szeretne lemondani a szaúdi fegyvereladásokból származó bevételekről. A ,,demokrácia hazájában,, jelenleg olyan cégek profitálnak a jemeni nép szenvedéseiből, mint a Lockheed Martin Corp és a Raytheon. A szaúdi katonai agresszió támogatásában azonban az Egyesült Államokon kívül más nyugati országok is érintettek, mint például Nagy Britannia és Franciaország.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑