Cadmus fordítás Cadmus
Pakisztán

2016. 06. 30.

Több száz afgán menekültet toloncoltak ki Pakisztánból

2016. 06. 30.

Mintegy ötszáz afgán menekültet tartóztattak le Északnyugat-Pakisztánban és toloncoltak ki az országból biztonsági okokból – közölték pakisztáni tisztviselők szerdán, egy nappal az afgán menekültek számára megadott ideiglenes tartózkodási engedélyek lejárta előtt.

A világon a második legnagyobb menekültpopuláció Pakisztánban van, mintegy másfél millió regisztrált, és további egymillió nem bejegyzett afgán menekült tartózkodik az Afganisztánnal szomszédos országban. Jelentős részük az 1980-as években menekült Pakisztánba a Szovjetunió afganisztáni katonai beavatkozása miatt.

Iszlámábád tavaly decemberben hosszabbította meg az afgán menekültek ideiglenes tartózkodását lehetővé tevő regisztrációs kártyák érvényességét, ugyanakkor a kormány egyelőre nem jelentette be a menekültek június 30-án lejáró jogi statusának a megújítását. Jóllehet, a múltban többször is az utolsó pillanatban terjesztették ki a határidőt.

Itt az idő a hazautazásra

A szerdai letartóztatások az afgán határ menti Haibár-Paktunkva tartományban történtek. Mustak Ahmad Gáni, a tartomány  kormányzója a menekültekkel kapcsolatban közölte: “nem akarunk semmilyen, az afgán menekültekkel szembeni agresszív kampány látszatát kelteni, de 35 éve látjuk őket vendégül, ideje hazamenniük a saját országukba”.

Haibár-Paktunkva tartományban összesen mintegy 100 ezer regisztrált menekült van, a nem regisztrált afgánok komoly biztonsági kockázattá váltak a kormány számára – mondta a kormányzó, és egyúttal sürgette a szövetségi kormányt a menekültpolitika felülvizsgálatára. Hozzátette, ha az ország be akarja fogadni a menekülteket, regisztrálni kell őket, és ehhez egy megfelelő rendszert kell létrehozni.

A pakisztáni Dawn nevű napilap szerint az utóbbi hónapban több mint 2 ezer menekültet tartóztattak le, és 400-at toloncoltak ki.

Az önszántukból hazatérő afgánok száma jelentősen csökkent az utóbbi időben, mivel hazájukban fokozódnak a harcok a kormány és a tálib szélsőséges mozgalom között.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑