Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2016. 07. 22.

Turistalátványosságként mutogatja a Hamász a Gázai övezetben ásott alagútjait

2016. 07. 22.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamasz nyári látványosságként mutogatja az általa ásott alagutakat szervezett csoportoknak – értesült a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

hamasz alagútA Hamasz ellen végrehajtott izraeli Erős szikla hadművelet második évfordulóján a gázai fiatalok a belföldi turizmus egyik nevezetességeként ismerkedhetnek az övezet alá ásott, az izraeli területek elleni támadásokat szolgáló alagútrendszer néhány szakaszával.

A Facebookon bemutatott videofelvétel szerint az egyik alagút falain elhelyezték a Hamasz számos megölt harcosának képét, és a felügyelők azokat mutogatva kalauzolják a tizenéves fiúk csoportjait. A Gáza város alatt ásott járatban fegyvereket és az Izrael elleni harc módszereit is bemutatják a látogatóknak. A mellékelt szöveg szerint a kiállítást bárki megtekintheti, valamint a média számára is nyitva áll.
A két évvel ezelőtti harcok idején, majd az azt követő feltárásokban Izrael 36 alagutat talált, amelyek célja meglepetésszerű támadások végrehajtása volt a határ izraeli oldalán. A Hamasz 2014 óta saját állítása szerint újjáépítette az övezet alatti alagútrendszert, s az izraeli hadsereg idén tavasszal felfedezett és felszámolt két olyan új járatot, amelyek behatoltak az ország területére.

A cionista állam több mint egy évtizede próbál olyan módszert találni, amellyel felderíthetik a gyakran több tucat méterrel a föld alá ásott támadóalagutakat, eddig mintegy negyedmilliárd dollárt (mintegy 70 milliárd forintot) költöttek el erre a célra.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑