Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 04. 28.

Visszatérnek az iraki keresztények Ninivébe

2018. 04. 28.

Folyatódik a Ninivei-síkság újjáépítése, sok család visszatér otthonába, miután az Iszlám Állam megszállása miatt menekülni kényszerültek – tájékoztat a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet.

Az elmúlt évek drámai eseményei és az Iszlám Állam által lerombolt falvak után bátorító és reményteli az iraki újjáépítés folyamata. Ez derül ki abból a közleményből, amelyet a Szükséget Szenvedő Egyház adott ki alig egy évvel azután, hogy „Marshall-segélyt” hirdetett meg az iraki keresztények javára, főként a Moszul közelében fekvő települések: Bartella Karamless és Quaraqosh újjáépítésével.

A lakosság hazatér

A közlemény szerint idén március 25-ig több mint nyolcezer család tért vissza a Ninivei-síkságra, vagyis a 2014 augusztusában elmenekült családok 42%-a, melyek teljes létszáma akkor több, mint 19 ezer volt. 13 ezerre tehető azoknak a lakóházaknak a száma, amelyet a dzsihadisták alig két év leforgása alatt elpusztítottak. Ezekből máig 3249 épült újjá. Az építkezéseket a Ninivei-síkság újjáépítésére létrehozott bizottság koordinálja, amelyet 2017. március 27-én hoztak létre az iraki keresztény egyházak (káld, szír-katolikus, szír-ortodox) a Szükséget Szenvedő Egyház támogatásával. „A helyi egyház tehát mindent megtesz azért, hogy bátorítsa a keresztényeket a visszatérésre” – nyilatkozta Louis Raphael Sako pátirárka. „Nagyon fontos, hogy az emberek visszatérjenek otthonaikba, mert különben fennáll a veszély, hogy mások elfoglalják és kisajátítják a házaikat.”

A nehézségek továbbra is fennállnak

A térségben továbbra is nagyon nehéz a helyzet. Erősen érzékelhető a politikai és a társadalmi feszültség, különösen a bagdadi és a kurdisztáni kormány között. Ami a gazdasági helyzetet illeti, a Moszult és a Ninivei-síkságot összekötő út még mindig le van zárva, ezért a keresztények nem jutnak be a városba, hogy munkát keressenek. Bizonytalanság előzi meg a parlamenti választásokat is, melyeket május 12-én tartanak. „Az emberek azt várják, hogy kiderüljön, lesz-e új kormány, amelyik főként a biztonság kérdésével foglalkozik” – mondta Sako pátriárka.

Emberi és lelki támaszra is szükség van a pénz mellett

Azt követően, hogy az Iszlám Állam 2014 júniusában előrenyomult, a Szükséget Szenvedő Egyház több, mint 37 millió euró értékben támogatott válságterveket és humanitárius projekteket Irakban. Tény, hogy alapvetően fontos az anyagi támogatás, de Sako pátriárka szerint nem csupán pénzre van szükség, hanem reményre, emberi és lelki támaszra. „Az iraki lakosság ugyanis több, mint három és fél évig szenvedett, tehát nagyon fontos, hogy ezek mellé az emberek mellé álljunk, hogy így legyen bátorságuk visszatérni szülőföldjükre”.

Orientalista.hu – RadioVaticana

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑