Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2022. 03. 23.

Washington levenné a terrorszervezetek listájáról az Iráni Forradalmi Gárdát

2022. 03. 23.

Az arab államok aggodalmukat fejezték ki a miatt, hogy az amerikai kormány levenné az általuk terrorszervezeteknek minősített szervezetek listájáról az Iráni Forradalmi Gárdát.

Bármennyire is furcsa, hogy pont az Egyesült Államok nevezzen bárkit is terroristának, a döntés oka mögött az Iránnal kötendő atomalku áll.

Az Iráni Forradalmi Gárda ellen 2007-ben kezdett el szankciókat bevezetni a fél világot háborúba sordó Egyesült Államok. Majd pedig 2017-ben egyszerűen az általuk összeállított ún. ,,terrorszervezetek listájára,, tették az iráni fegyveres erők részének számító Forradalmi Gárdát.

Az utóbbi időszakban azonban hosszas tárgyalások zajlnak Bécsben az iráni atomprogram körül, mintha bárkinek is Washingtontól kellene engedélyt kérnie ahhoz, hogy békés célokra atomenergiát állítson elő.

Az orosz-amerikai konfliktus, majd pedig az Ukrajnában kirobbant háborús helyzet komoly nehézségeket okozott az energiahordozók beszerzése terén. Az amerikai kormányzat ezért úgy döntött, hogy hajlandó engedményeket tenni az egyik legjelentősebb kőolaj és földgáz készletekkel rendelkező Irán számára.

Ez a változás az amerikai politikában azonban nem tetszik az Öböl menti arab államoknak és legújabb barátjuknak Izraelnek.

A jelentős katonai erővel és befolyással rendelkező Iráni Forradalmi Gárdát ugyanis legfőbb ellenségüknek tekintik.

Az Egyesült Államok számára azonban fontos, hogy megújítsa Iránnal a 2015-ben megkötött, majd a Trump kormányzat által felmondott atomalkut. Ez szüksgéges ugyanis ahhoz, hogy az Oroszország felől kieső energiahordozókat pótolni tudja.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Arab News)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑