Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Jemen

2018. 05. 09.

WHO: Kolera elleni oltási kampány indul Jemenben

2018. 05. 09.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) széles körű védőoltási kampányt indított a kolera ellen Jemenben, mivel a járvány az esős évszak miatt várhatóan továbbterjed, és emiatt romlanak az egészségügyi és higiéniai feltételek a háborúban szétszakadt országban.

Az első kolera elleni oltási kampányt a jemeni helyi egészségügyi hatóságokkal együttműködve vasárnap indították el az ország déli részén, a WHO nyilatkozata szerint.

A genfi székhelyű szervezet szerint több mint egymillió koleragyanús esetet jelentettek Jemenben. A járvány idáig mintegy 2,275 halálos áldozatot követelt az ország 2015-ös, Szaúd-Arábia vezette megszállása óta.

Aden városának négy kerületben kezdték el az oltási kampányt, szájon át beadandó vakcina alkalmazásával. A kampány célja közel 350 ezer, öt év alatti gyermek beoltása, különös tekintettel az esős évszakra, amely, az egészségügyi dolgozók félelme szerint, még tovább terjesztheti a gyilkos kórt.

“Először az első négy kerületet célozták meg….. ezt követően fokozatosan fog haladni a kampány az ország összes veszélyeztetett területe felé, ez azt jelenti, hogy a kampány során előreláthatólag minimum négy millió ember beoltásra kerül” – mondta Lorenzo Pizzoli, a WHO kolera szakértője.

Az esős évszak április közepén kezdődött, és augusztus végéig tart.

A tavalyi esős évszak első négy hetében a kolerás esetek száma naponta 100-szorosára nőtt, ezáltal jelentősen felgyorsítva a betegség terjedését a szegénység által sújtott országban.

A vízkészletek szennyezettsége és víz állati plankton szintjének, ill. vastartalmának esős évszak alatti változása, kimondottan segítik a kolera baktériumok túlélését, ami a járvány egyik legfőbb oka lehet.

Kutatók szerint a jemeni kerületek több mint fele – közel 14 millió ember otthona – van veszélynek kitéve ebben az évben.

A kolera akut hasmenéses fertőzés, amely fertőzött táplálékkal vagy vízzel terjed. A jelentős folyadékveszteség miatt kiszáradás vagy akár eszméletvesztés is bekövetkezhet. Hatékony kezelés mindenekelőtt a megfelelően nagy mennyiségű, és lehetőleg szájon keresztül történő folyadék-, só-, és cukorpótlás, azonban kezelés nélkül a kór végzetes lehet.

Szaúd-Arábia 2015 márciusától brutális katonai hadjáratot indított Jemen ellen, melynek célja a Houthi Ansarullah mozgalom megszüntetése, és a Rijád-barát egykori elnök, Abd Rabbuh Mansur Hadi hatalomba való visszaléptetése volt. A szaúdi hadjárat azonban nem érte el célját.

A szaúdi háború az arab világ legszegényebb országában, döbbenetes mértékben lerombolta az infrastruktúrát, és gyógyszerhiányt okozott.

Orientalista.hu – Vivkamar, Press TV

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑