Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2014. 11. 02.

Az USA ellenzi, hogy iraki népi milíciák is harcolnak az Iszlám Állam ellen.

2014. 11. 02.

Egyre nagyon a feszültség az amerikai-iraki kapcsolatok között. Az USA ismét megmondó emberként dirigál Iraknak.

Az Iszlám Állam elleni harc jegyében az irakiak a kormány engedélyével és a hadsereg felügyelete alatt népi milíciát hoztak létre ami az iraki hadsereg hátországaként vesz részt a hadműveletekben.

A Hashd Al-Saab vagyis Népi Tömegként ismert fegyveres alakulat több tízezer főt számlál, és egyre többen csatlakoznak a soraik közé. A napról napra egyre több települést felszabadító iraki hadsereg segítségére már a szunniták is szép számmal jelentkeznek.

Főleg, hogy a vahabita szalafita Iszlám Állam nevű terrorszervezet nem kíméli a szunnita lakosságot sem. Legutóbb az átállni nem akaró a szunnita Al-Bunamar törzs 239 férfi tagját végezték ki. A törzs fellázad és elkergette a terroristákat, majd megalakította a Népi Tömeg helyi szervezetét.

Az USA nem nézi jó szemmel az irakiak kezdeményezését és felszólította az iraki kormány, hogy számolja fel a civilek önvédelmi alakulatát, vagy a hadsereg kötelékén belül tevékenykedjenek tovább.

Khaled Al-Abaydi iraki honvédelmi miniszter kijelentette, hogy Irakot csak a saját népe fogja felszabadítani, és nem kérünk az USA tanácsaiból és hadseregéből.

orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑