Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek megkezdte eddigi legnagyobb közös hadgyakorlatát

2023. 04. 11.

Az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek megkezdte az eddigi legnagyobb közös hadgyakorlatát kedden, miközben egyre nő a feszültség Kínával a Dél-kínai-tengeren és a Tajvan körüli vizeken.

A Balikatan (Vállvetve) elnevezésű, két és fél hétig tartó éves hadgyakorlaton 12 200 amerikai és 5 400 Fülöp-szigeteki katona vesz részt a délkelet-ázsiai ország öt tartományában, köztük a Dél-kínai-tengerrel határos Zambalesben és Palawanban, illetve egy Tajvan közelében található helyszínen.

Ez lesz az első alkalom, hogy a felek éles lőszerrel hajtanak végre gyakorlatot a tengeren.

A gyakorlatok biztosítják, hogy a két ország fegyveres erői képesek legyenek “minden körülmény között azonnal és hatékonyan reagálni bármilyen helyzetre, válságra vagy veszélyre” – hangsúlyozta Andres Centino, a Fülöp-szigetek vezérkari főnöke a megnyitón.

Hozzátette: a két ország közötti kötelékek erősítésével nem csak a katonai, humanitárius és katasztrófavédelmi együttműködés hatékonysága nő, de a gyakorlatok a délkelet-ázsiai és a csendes-óceáni térség békéjéhez és stabilitásához is meghatározó mértékben hozzájárulnak.

A Balikatan hadgyakorlatra az után kerül sor, hogy Kína hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök a múlt héten Kaliforniában találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval.

A Fülöp-szigeteknek területi vitája van Kínával a Dél-kínai-tengeren, ahol Peking az elmúlt időszakban megnövelte befolyását, és több mesterséges szigetet épített ki katonai létesítményekkel.

Manila februárban négy újabb területhez adott hozzáférést az amerikai katonáknak, köztük két katonai táborhoz és egy repülőtérhez a Tajvani-szoros közelében fekvő, északi Isabela és Cagayan tartományban, valamint egy szigethez a Dél-kínai-tengerrel határos, nyugati Palawan tartományban.

Az Egyesült Államok csapatai korábban öt támaszpontot használhattak az ázsiai szigetországban, most már kilencet.

Ferdinand Marcos jr. Fülöp-szigeteki elnök hétfőn leszögezte: Kínának nincs oka aggodalomra az amerikaiakkal folytatott katonai együttműködés miatt, mert az kizárólag védelmi célokat szolgál.

“A Fülöp-szigetek nem fogja átengedni támaszpontjait egy támadó akcióhoz. Ha nem támadnak meg minket, nincs okuk az aggodalomra, mert nem fogunk harcolni” – fűzte hozzá a Fülöp-szigeteki államfő.

Manila: az amerikaiak által használt Fülöp-szigeteki támaszpontok csak védelmi célokat szolgálnak

A Fülöp-szigeteken lévő, az amerikai katonák által is használt támaszpontokat semmilyen támadó műveletre nem veszik igénybe, a bázisok használatáról szóló megállapodás csak védelmi célokat szolgál – szögezte le hétfőn a Fülöp-szigeteki elnök.

“Ha senki nem támad ránk, akkor az aggodalmak feleslegesek, mert mi nem akarunk harcolni” – tette hozzá ifjabb Ferdinand Marcos.

A Fülöp-szigetek a múlt héten jelentette be annak a négy új amerikai katonai támaszpontnak a helyszínét a szigetországban – egyebek között a Tajvani-szoros közelében -, ahol rotációs rendszerben, határozatlan ideig amerikai erők állomásoznak majd.

A bejelentés ellen Peking azonnal tiltakozott, azt vetve Manila és Washington szemére, hogy a lépéssel csak növelik a térségben lévő feszültséget. Kína manilai nagykövetsége emellett arra figyelmeztetett: a Fülöp-szigeteki és az amerikai kormányzat biztonsági együttműködése “végül mélységes geopolitikai viszálykodásba fogja rántani a Fülöp-szigeteket, és az ország gazdasági fejlődése fogja megsínyleni a következményeket”.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑