Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ aggodalmát fejezte ki a kongói tömeges erőszakolások miatt

Az ENSZ aggodalmát fejezte ki a Kongói Demokratikus Köztársaság forrongó délkeleti Tanganyika régiójából jelentett tömeges erőszakolások miatt.

Az ENSZ genfi székhelyű Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken közölte, hogy humanitárius dolgozók az utóbbi időben több esetben is fegyveres csoportok nők és lányok elleni szexuális túlkapásairól számoltak be. A “szisztematikus nemi erőszaknak” számos esetben kiskorúak vannak kitéve – figyelmeztetett az UNHCR.

Csak az utóbbi két hétben Kongolo és Mbulula körzetek tizenkét falujából nemi erőszak 243 esetét jelentették humanitárius dolgozók – mondta Shabia Mantoo, az UNHCR szóvivője genfi sajtótájékoztatóján. Kiemelte, hogy 48 áldozat kiskorú volt.

Mantoo szerint a túlkapásokért egymással főleg az aranybányák ellenőrzéséért rivalizáló fegyveres csoportok felelősek, amelyek rettegésben tartják a tanganyikai falvakat. “Munkatársaink rendkívüli erőszakról szóló, szörnyűséges beszámolókat hallottak” – mondta Mantoo.

“A kényszerrel elűzött emberek azzal vádolják a fegyveres csoportokat, hogy tömegesen megerőszakolják a nőkeket, akik a falvakból próbálnak elmenekülni” – közölte. Hozzátette, hogy egyeseket szexrabszolgákként tartanak fogva, váltságdíjat követelve családjaiktól.

A forrongó Tanganyikából az ENSZ szerint több mint 300 ezren voltak kénytelenek elmenekülni az erőszak elől. Az UNHCR felszólította a kinshasai hatóságokat, hogy biztonsági intézkedésekkel védjék a civillakosságot az úgynevezett halálos háromszögben, biztosítsák a térség humanitárius segélyezését, és vonják felelősségre az erőszakcselekmények elkövetőit.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑