Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 01. 28.

Irak megszállásáról kicsit másképp (avagy ami kimaradt és ki fog maradni a történelemkönyvekből ) – 1. rész

2016. 01. 28.

2005-ben az iraki rendőrség két embert tartóztatott le, akik arab népiviseletben lövöldöztek az utcán, főleg rendőrökre. A letartóztatást követően kiderült, hogy a két merénylő brit állampolgár és az is, hogy a két férfinak egy pokolgépet is sikerült elrejteni egy főleg siíták által lakott negyed piacán.

A nyomozás során a két britről kiderült, hogy az Egyesült Királyság különleges osztagaiban szolgálnak, valamint hogy részt vettek 34 iraki állampolgár elrablásában, megkínázásában és meggyilkolásában. A katonák aztán a megcsonkított hullákat mindig az utcán hagyták, hogy az iraki ellenállást vagy a síita fegyveres erőket lehessen vádolni.

A letartóztatást követően rövid időn belül brit tankok támadták meg Basra város börtönét, majd a biztonsági erő több tagjával végezve kiszabadították a két brit foglyot – erről a részről a The Guardian terjedelmes cikket közölt.

Az egyik vezető kínai pártlap, a Nép (人民网)szerint, aminek hozzáférése van a nem titkosított kínai titkoszolgálati forrásokhoz, a piacok, mecsetek felrobbantásáért, iraki állampolgárok elrablásáért és meggyilkolásáért 60%-ban az amerikai titkosszolgálat ügynökei felelnek.

Az amerikai megszállás óta közel másfél millió iraki vesztette életét Irakban a háború és a terrorcselekmények során.

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑